dimecres, 5 d’octubre de 2011

El futur de l’ensenyament públicUn dia, la inspecció educativa envià un suggeriment ben peculiar als equips directius dels col·legis públics d’una zona deprimida pròxima a la capital:
El alumnado debe contar entre su material con tres pequeños cubiletes de plástico: uno rojo, otro amarillo y otro verde. Durante la clase, cada alumno atenderá a las explicaciones del profesorado y situará en su pupitre el cubilete que indique su comprensión de lo explicado. Rojo: "No entiendo nada". Amarillo: "No lo entiendo todo". Verde: "Lo entiendo". Así, el docente, de un solo vistazo, captará si su explicación está llegando a la clase o si debe esforzarse por hacerse comprender o por bajar el nivel de complejidad de lo explicado. Quan els docents començaren a practicar les directrius de la inspecció, van comprovar aviat que la realitat superava totalment qualsevol ficció literària. En algunes classes es podien escoltar coses com aquestes:

Maehtra, ¿er cubilete amarillo pa qué eh?

Maehtra, er Yozua ma quitao loh cubileteh.

Maehtra, la Yeni eh una empollona, que ciempre tiene er cubilete verde.

Maehtra, me zan perdío loh cubileteh, ¿puedo i ar cervicio?

Maehtra, ci zaco er cubilete verde, ¿maprueba?

Maehtra, mira cómo toco la batería con loh cubileteh.

Maehtra, er Crihtian ma ehcupío en er cubilete.

Maehtra, yo lo primero lo he entendío pero aluego no. ¿Qué cubilete pongo?

Maehtra, ci traemoh loh cubileteh, ¿hay que traé tamién er libro?

Maehtra, yo er cubilete roho no lo pongo, que me llaman zurnormá.

I clar, els mestres es queixaven de les idees genials de les seues autoritats educatives autonòmiques. Desde los despachos, todo parece muy bonito, pero hay que estar al pie del cañón, aquí, en clase, para saber de qué va la cosa, murmuraven a les reunions d’equips i nivells. Harían mejor enviando más profesorado de apoyo, concloïen.

6 comentaris:

Lluís Bosch ha dit...

S'estan jugant l'ensenyament públic a tot arreu, tot jugant als mercats. Per aquí és un govern nacionalista el qui es dedica a retallar ara amb discreció subtil, però el curs que ve sense manies. Un ocellet diu que enguany li toca a la sanitat, i el proper a l'educació. Un cop hagin pactat amb el PP és fàcil imaginar què ens espera. Les barricades.

Calpurni ha dit...

Jo "cubilete rojo": no entenc res de la política educativa que practiquen aquests governs.
L'escola pública serà residual si seguim així.
Salut.

Anònim ha dit...

No hi ha xiquets subnormals que parlen en català????

Cinderella ha dit...

Li puc llençar el meu cubilete al conseller d'Educació de torn? (per cert, que ens HEM gastat en cubiletes? Jo pensava qe els joguets se'ls pagava cadascú...)
un bes a l'aire

Anònim ha dit...

Però aquest blog no se suposava que estava dormint el somni dels morts?

Tipotane ha dit...

Calpurni.... si tots llancem els nostres "Cubiletes rojos" als polítics.... desapereix la crisi.... totes les empreses a fabricar cubiletes rojos!!!!!