dimarts, 17 d’abril del 2012

Quina por!

Quan les criatures no fan bondat, els sokwe invoquen l’home del sac, però nosaltres amenacem amb el kihispania mfalme.
—¿El kihispania mfalme? No n’he sentit parlar mai.
—¿En quin planeta vius? La llegenda del kihispania mfalme s’ha estès pertot arreu. És el reietó d’una contrada situada al nord, més enllà del gran desert. Deu ser un septuagenari. Quan jo era infant, ma mare ja m’amenaçava amb aquest personatge terrorífic: «Si no t’estàs quiet, cridaré el kihispania mfalme. Vindrà amb la seua carrabina, et matarà, et traurà tota la mantega i se la menjarà.» Encara recorde el pànic que m’entrava. La iaia mormolava ma mare: «No esglaies la criatureta amb aqueixes històries.»


—Però això serà una llegenda...
—Totes les llegendes tenen un fons de realitat històrica. De fet, en un llibre que ha editat fa poc la Ushirika wa Marafiki wa Mlima, titulat Legends ya Mlima, es narren les salvatgeries del kihispania mfalme. Es diu que tenia molta afició a les armes de foc però mala punteria. Es conta, per exemple, que, sent ben jove, ja va matar un germà seu de llet. També és molt coneguda altra atrocitat comesa a les terres de l’est: assassinà un pobre ós, Mitrofan, que els sequaços de la seua comitiva havien emborratxat prèviament. En fer-se un vell carnisser, el kihispania mfalme només era capaç d’encertar dianes de grans dimensions. Quant a les seues incursions per les nostres terres, parla, parla amb els ancians del poblat. Et contaran històries absolutament estremidores...
—¿I què passava amb els afers del seu reialme? ¿Els tenia abandonats?
—D’això ja s’encarregaven els seus camarlencs, mentre ell venia a esglaiar els wenyeji wa savannah. Les seues ràtzies han donat peu a la dita popular: «Quan el mal ve del jangwa a tots s’atansa.» Mira, ací tinc unes velles fotografies que foren publicades al Journal ya Gaborone.
—¿Aquest és el kihispania mfalme? Doncs no semblava un monstre sanguinari; tenia cara de persona afable.
—¿Afable? ¿I què em dius del cadàver del pobre tembo assassinat que hi ha darrere seu?
—És de veres. Quina por!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Zzzz Zzzzz Zzzzz