dilluns, 7 de febrer del 2011

Ja va sent hora que espavilen!

Seguint els consells d’Escrivà, vaig a escriure alguna cosa que tinga tesi o tema. (He, he! Encara recorde allò que m’explicaven a l’institut.) El tema de la meua redacció serà Sapere aude (atreveix-te a saber), tòpic encunyant originalment per Horaci, però popularitzat pel filòsof Kant en un article titulat Què és la Il·lustració? ¿Ha de ser il·lustrat un polític de l’oposició? Sí! Altrament corre el risc de romandre eternament a l’oposició, trist destí per a una persona amb vocació política. ¿Sobre quines matèries s’ha d’il·lustrar? La resposta és òbvia: sobre matèries pròpies de la seua condició. Faré servir una paràbola, perquè s’entenga millor açò.

Puix senyor, això era un cacic que portava molts anys, però que molts anys, governant en una vila emplaçada allà on acaba l’horta i comença el secà. Com que l’home estava molt versat, però que molt versat, en els tripijocs propis de les seues condició i jerarquia, guanyava totes, però que totes, les eleccions. Quan s’acostava una cita amb les urnes, el cacic reunia tot el seu equip de sequaços i els donava les ordes adients per a posar al dia l’estratègia electoral. Primerament, manava sondejar l’estat d’opinió dels seus clients, parents i súbdits. Ja se sap que tants anys d’exercici del poder (temps i temps repartint prebendes a tort i dret) poden suscitar greuges comparatius i animadversions per part dels gens beneficiats.

Tant si el sondeig li era advers com si li era esperançador, deixava anar la remor que la seua supremacia estava en perill (més que res per crear falses expectatives en els seus adversaris, diversos i dividits). El següent pas era revisar les dues llistes: una negra i altra de color roig. A la llista negra figuraven tots els súbdits díscols que podia fulminar directament amb el seu raig jupiterí: un obrer que s’havia de fer fora de la brigada municipal; un contractista que calia deixar sense contractes; un impressor de paperassa oficial que no faria més encàrrecs; un diari al qual s’havien de retirar els anuncis; un monitor dels tallers ocupacionals a qui s’havia de rescindir el contracte; un director d’escoles públiques que calia destituir...

En l’altra llista, amb anotacions de color roig, tenia apuntats els noms d’aquells que treballaven per compte de terceres persones. Si aqueixos tercers eren amics seus, despenjava el telèfon: «Escolta, treballa per a tu en tal? És un fill de mala mare que em fa la mà a tothora. Podries fotre’l fora de l’empresa.» Unes vegades, els empresaris li feien cas; altres, l’enviaven a pastar. Amb totes aquestes gestions, però, anava tatxant noms de la llista i instaurant un règim de terror a la contrada. També amenaçava d’enviar a l’atur regidors i regidores de l’oposició, empleats en diferents ens socials i organismes dependents de les administracions públiques, que havien de mantenir, per tant, la boca ben tancada als plenaris municipals i als diversos mitjans locals de comunicació.

Al cacic, no li tremolava el pols a l’hora de prendre aquestes i altres decisions; li era indiferent que els damnificats foren honrats pares o mares de família que anaven a quedar-se sense feina i sense un mos que portar a la boca dels seus fills. Mentrestant, el cap de l’oposició, per manca d’il·lustració, per recluta o per tot plegat, romania i romania a la inòpia més absoluta. El cacic es fregava les mans davant les perspectives falagueres de seguir governant la contrada fins al dia del judici final. En canvi, els vilatans disconformes, avergonyits i, sobretot, irats pels presumptes enriquiments il·lícits del capitost, rumiaven la idea de sufragar un curset als membres de l’oposició. «Ja va sent hora que espavilen», comentaven al mercat, a les tavernes i a les oficines.

4 comentaris:

Príncep de les milotxes ha dit...

Molt il·lustratiu de la realitat que ens envolta. Una paràbola digna de ressó.

Superagent Pardo ha dit...

He vist que alguna persona ha marcat el quadret de divertit. Divertit? Supose que les persones afectades de les dues llistes no deuen trobar la cosa molt divertida.

Anònim ha dit...

Hola superagent Pardo, ja que t'agrada escriure i riure't de la gent, almenys signa amb el teu nom vertader i dona la cara (que la tens amagada). El que una persona no pot fer és tirar la pedra i amagar la mà.
Ah, i un altra cosa, no sols hi han dos partits a l'oposició i no sols són homes.

Superagent Pardo ha dit...

No sóc massa partidari d’entaular conversa amb els anònims, però crec que el comentarista anterior no ha entès bé la meua entrada. Jo no he volgut riure’m de ningú. Enumere una sèrie de fets que, donat cas que foren certs, resultarien terribles. (De fet, ja he expressat més amunt com em sembla d’estrany que alguna persona haja titllat de divertit el meu text.)

No he nomenat ningú pel seu nom o cognoms. Això no obstant, reconec que la vila emplaçada allà on acaba l’horta i comença el secà podria identificar-se fàcilment amb Xàtiva. A la nostra ciutat, només hi ha dos grups d’oposició amb representació municipal, un d’ells liderat per una dona, però generalment s’entén que el cap de l’oposició és el portaveu del partit amb major nombre d’escons. Però jo no he volgut referir-me a Xàtiva d’una manera clara i expressa.

Les fotos que he ficat al post no guarden cap relació amb cap realitat concreta. De fet, no he volgut ficar noms i cognoms per dues raons: per donar-li al meu post un caire genèric, atribuïble a qualsevol lloc, i per no ofendre persones concretes que —bé que a mi em puga semblar que estan verdes— són dignes de respecte pels seus esforços, sovint erms.

I sí, el vilatans disconformes amb l’actual estat de coses exixtent en tantes i tantes viles i ciutats del país tenim dret de dir als membres de l’oposició que ja va sent hora que espavilen. Porten camí d'eternitzar-se a l'oposició.

I no sé que li fa tot açò a l'ús, generalitzat en aquest blog, d'un pseudònim literari.