diumenge, 10 d’abril del 2011

El Penjoll rosa

S’acosta el 14 d’abril, aniversari de la República. Possiblement, conèixer algunes interioritats dels Borbons podria —qui sap— eixamplar els sentiments republicans dels ciutadans. Ximo ens ha explicat algunes curiositats borbòniques (als darrers posts, les relacionades amb les finances de l’actual monarca de la saga). Jo vaig a contar altres, aquestes relacionades amb les faldilles. Al cap i a la fi, la successió dels règims monàrquics és en realitat un assumpte vaginal. Pel que es veu, Joan Carles ha tingut múltiples amants. La seua primera promesa, de sang reial, fou Gabriela de Savoia. La relació no arribaria, però, a bon port. Als 18 anys, dos mesos després d’haver matat el seu germà Alfons, de 15, entaulà altra relació amb la jove duquessa Olghina Nicolis de Robilant, periodista italiana, de la qual tingué una filla, Paola Nicolis de Robilant, primogènita del futur monarca (aquesta xica viu actualment en Estats Units; dóna classes a la Universitat de Columbia). En 1989, Olghina descobrí a la premsa italiana la paternitat borbònica de la filla i publicà algunes cartes d’amor que li havia dirigit Joan Carles.


Hom suposa que aquest tingué altres relacions abans de casar-se amb la reina Sofia. Després de la boda, s'han atribuït al Borbó diverses amants: La Chunga, Sandra Mozarowski, Nadiuska, Rafaella Carrà, Paloma San Basilio, Bárbara Rey, la presentadora del programa de TVE Corazón, corazón, Cristina García Ramos, Antonia Dell’Atte, Yvonne Reyes... En la seua obra Hasta la coronilla. Autopsia de los Borbones, el periodista Iñaki Errazkin conta la peripècia vital, ben trista, d’algunes d’aquestes dones. Sandra Mozarowski, per exemple, morí als divuit anys, en trencar-se la seua relació amb Joan Carles; va caure d’un balcó —oficialment, es digué que havia patit un accident domèstic, però altres versions afirmen que fou empentada. Roswicha Bertasha Smid Honczar, de nom artístic Nadiuska, va conèixer el futur rei quan la seua carrera cinematogràfica estava en ple apogeu. La xica arribà a participar en unes cent pel·lícules, en algunes de les quals compartí cartell amb actors com Tony Curtis o Arnold Schwarzenegger (en Conan el bàrbar). En 1973, li van organitzar una ficció de boda amb un vagabund discapacitat psíquic, al qual pagaren 3.000 pessetes i tornaren, després de la boda, al solar d’on l’havien tret. Després de trencar les relacions amb el monarca, a l’actriu li fou diagnosticada una esquizofrènia. Durant un temps, va viure al carrer. Actualment té 59 anys i viu en un psiquiàtric.

La murciana Bárbara Rey, en realitat María Margarita García García, és altra de les amants de Joan Carles. Actualment té 61 anys. Inicià la seua relació amb el rei pels volts de 1980. Al Borbó li encantaven les formes sensuals de l’actriu i els seus menjars. La relació adúltera trencà el matrimoni de la xica amb el domador de circ Ángel Cristo. En 1994, Joan Carles s’afartà i la va despatxar. Llavors, Bàrbara protagonitzà un seguit de peripècies per a cobrar-se els “serveis prestats”. (Havia tingut la precaució d’enregistrar imatges i converses on el monarca parlava amb total desimboltura d’assumptes com el 23-F.) L’actriu va demanar per aquest material 12.000 milions de pessetes —per demanar, que no quede. Hagué d’intervenir el CESID i l’amic personal del rei, Manuel Prado y Colón de Carvajal. Primer, aconseguiren que el director de TVE, Jordi García Candau, contractés Bàrbara per a un programa setmanal en canvi d’un milió de pessetes mensual. En 1996, els serveis secrets regiraren de dalt a baix la casa paterna a Totana. Llavors, l’actriu pujà les seues exigències monetàries a dos milions mensuals. Finalment, en guanyar les eleccions el PP, Aznar va descobrir la partida del fons reservats de presidència i decidí tancar l’aixeta. Hom optà per comprar a l’actriu el material compromès (s’ignora si en canvi de quatre o —atenció!— quaranta-quatre milions de dòlars).


Es remoreja que, després de les relacions esmentades, el rei freqüentava molt una finca extremenya. Hi arribava en helicòpter privat des de la Zarzuela i ocupava una magnífica suite on es trobava amb l’amant de torn. Hi ha dues poc conegudes: Julia Steinbusch i Marta Gayá. La primera, guapa i jove estudiant de nacionalitat alemanya, que domina cinc o sis idiomes, és acompanyant de Joan Carles en viatges a l’estranger, en esdeveniments esportius como la Copa del Rei de Vela i en corregudes de bous, carreres de Fórmula I, etc. Se sap que viu a Madrid i que sembla mantenir una relació molt estreta amb el monarca almenys des de l’any 2004. Marta Gayá, decoradora mallorquina, és acompanyant habitual de Joan Carles durant les estades mallorquines i alguns viatges a l’exterior. La seua relació degué començar més o menys pel 1990. Indirectament, Marta esdevingué un problema d’Estat durant un dels governs de Felipe González, que filtrà a la premsa l’absència del rei el dia que havia de firmar la llei de creació de la Universitat de la Rioja. El BOE del 18 de juny de 1992, any de les Olimpíades, publicava dita llei firmada pel monarca, però els nervis i certa indiscreció per part de l’antic secretari de la Casa Reial, Sabino Fernández Campo, deixaren al descobert que el rei havia estat a Suïssa del 15 al 23 de juny, acompanyat per Marta. L’incident desvetllà les estranyes desaparicions del monarca, durant les quals ningú no sabia on era, i desfermà un problema institucional de primer orde (si el cap de l'Estat marxa del país de manera extraoficial i clandestina, s’han de posar em marxa els mecanismes que preveu la Constitució). Quan el rei estiueja a Mallorca, es veu amb Marta al quiosquet d’una cala aïllada no massa distant de Palma. En aquests discrets encontres no falten mai els seus guardaespatlles. Segons algunes fonts, també es veuen al mateix palau de la Zarzuela.

I què diu de tot açò la reina? Iñaki Errazkin conta una anècdota molt sucosa al respecte. Sembla que durant un viatge a l’estranger, un cambrer espanyol emigrant va sentir que Sofia, tan mesurada habitualment, li amollava al seu marit: Te jodes. Como no puedes divorciarte. Sembla que dormen, des de fa temps, en llits, cambres i pisos de la Zarzuela separats.