divendres, 23 d’abril del 2010

Novetats de Sant Jordi 1969



Aquella editora volia fer l'agost en plena primavera. Des de feia temps que perseguia Harry, un adolescent inadaptat que era un crack en una nova tècnica d'enginyeria inversa de la luminiscència.
El pare d'en Harry li va inocular, des de ben petit, l'estima pels aquariums i tot allò que els envoltava: un acolorit i estrany microunivers.
El nen havia manifestat una fixació malaltissa per les meduses. Restava bocabadat, hores i hores, perduts els ulls rere els gèlids balls...rere les excrecions lumíniques que dibuixaven metageometries el contingut de les quals semblaven aparadors musicals dels desitjos més íntims.
Tantes estones absort, havien generat idees en el seu cap d'incipient enginyer. Somiava a implantar estructures quàntiques sobre metacrilat translúcid; estimava massa els arbres com per a permetre aqueixa tala invasiva, generalitzada.

L'editora no era mala persona; simplement, gasiva, era de carn. Havia tingut sort al món dels negocis: feina a doll, hiperelàstica capacitat de treball i la sort d'uns padrins ben posicionats que l'havien catapultada, a banda -això sí- d'haver arrodonit una magistral verònica a la moda política conjuntural. De fet, ella tan sols venia la seua força de treball, representava acuradament els interessos d'una corporació.

Grimpar més alt encara? Potser l'Everest?

No amics; si ho tenia tot!

Però... i trobar l'aparell definitiu, l'utensili que denigrara tant els e-books com els books? Somiava amb en Harry, amb la màquina que, al calor d'un tamboret i alcohol, en certa tasca li havia esbossat; un enginy que esborrava els caràcters luminiscents d'una obra, passat un termini de temps. Podía recarregar-se infinitament de lletres evanescents, previ pagament per caixa.

Aquest era el nou romanticisme, la nova religió pecuniària on unes cendres d'un volcà glaçat o un asèptic sistema econòmic no podien, de cap de les maneres, dinamitar. I ella volia l'ànima física del seu creador...

(De la subtilitat de les meduses, 1969, Edicions El farer de Ponent, L'Alguer)

--(Es pot copiar, citar, enllestir un nou document edificat sobre aquest esquelet, sempre que citem l'autor del present treball i se'l convide a un sopar al corralet de Ca Alietes & CIA)--