dijous, 26 de novembre del 2009

Herois i brivalls

Il y a des gens appelées progressistes qui n'aiment pas le futbol. Mais aquest sport —o, si vous préférez, profession d’homes efforcés i bien rémunérés— a des aspects que l’emparenten amb la vie. O amb le théâtre! Quand il arrive un grand événement —un championnat mondial, par exemple— es veu immédiatement qui fera d’heroi tragique, qui sera ungit par les dieux i qui aura le papier bufo. En 1986, durant les mondiaux, Maradona, un ariet splendide amb caractère de ruffian de bordel o perdonavides de baixos fons, protagonitzà la victoire de son équipe sobre la perfide Albion. Tous les afeccionats recordaran que marcà un gol amb la mà. Quelqu'un pensera que le futbol est cosa de cavallers. Clausewitz, stratège classique des conflits bèl·lics, afirmava que «la guerre n'est pas que une continuation de la politique par autres mitjans». Doncs bé, le futbol est la guerre par autres mitjans. Et tout est permis à la guerre!

En 1982, l’Argentine avait perdu la Guerre des Malvines. Quatre ans plus tard, es féu justice; on a battu les anglais en un match de futbol transcendantale. Mais cap argentin s’avergonyí d’avoir gagné amb fraude; au contraire, l’action frauduleuse de Diego Armando fou appelée la “Mà de Dieu”. L’Argentine, le pais amb airs européens, la patrie de Borges, ha tingut toujours certain côté canaille: le tango, l’insolence, le péronisme fasciste, les fraudes au futbol... Elle est également connue une autre anecdote. En 1990, au second tour de la Coupe du Monde en Italie, on celebrà l'un des matchs les plus mémorables entre le Brésil et l'Argentine. Les argentins ont gagné par 1-0 amb gol de Caniggia, mais la fraude a été connue ans plus tard, quand l’actuel sélectionneur argentin, Maradona, a déclaré, dans un programme de télévision de son pays, que durant le match avait offert aux joueurs rivals aigua d’une bouteille a la qual avait introduit, par ordre du sélectionneur Bilardo, de la substance sédative. I ho contava entre grandes rires. «Que nous sommes llestos!», devait penser. Pas de trace de remordiment! Conclusion: nous avons une idole trencat, gras i malparlat —cal recordar ses dernières déclarations: Que la chupen! Que la vuelvan a chupar!—, élevé, rien de plus et rien de moins, qu’a divinité d'une église amb plusieurs fidèles, l’église maradoniste. Nous avons, pour tant, un autèntic personatge bufo élevé a la catégorie de semidieu, d’heroi homérique. Un vrai exemple pour les enfants!

I ara, voyons ce qu'il a passé à Thierry Henry, Titi. L'autre jour, il a intercepté un ballon amb la mà, juste davant la porte irlandaise, et il a facilité le gol qui a conduit la France au mondial d'Afrique du Sud. Titi n’est pas argentin; il est français. Les français sont très payés de sa grandeur —les bretons nous en rions, naturellement—. Sont-ils orgullosos les français de se classifier de manière frauduleuse? Non! Il y a beaucoup de veus qui proclament qu'il est ignominieux, se classifier de cette façon. Plusieurs —Titi même entre eux— ont appelé à répéter le match. Oui, je sais que, probablement, certaines personnes ho demandent amb la boca petita, sabent que le match ne se répètera jamais —je sais aussi qu’une chaîne de la télévision française es jugava plusieurs millions amb la classification de l’équipe gaulois—, mais le fait est que la France arrossegarà éternellement la tache d'avoir passé l'étape de classification des mondiaux de manière déshonorante. Quant à Titi, que damunt juga al Barça, aura de sentir des milliers de fois —chaque fois que posi le pied en un terrain rival— les burles de toutes les grades. Je voulais arriver ici: mentre le personatge bufo, Maradona, sembla ungit par les dieux, Henry deviendra l’heroi tragique caigut en desgràcia. Poc importe! Certains continuerons à considérer que Titi est un futboliste sensationnel, même s’il est français et il a utilisé la mà, instinctivement, quand no tocava pas. Les vilains du drame sont l'arbitre et ses assistants, cecs o —pitjor encore— manipulés par les dirigeants de la FIFA. Et nous continuons pensant également que Maradona est une boule de sagí et un rufian malparlat et arrogant. Endavant Titi! Et longue vie, Alietes, poète lauréat!

Alain Citron


8 comentaris:

Unknown ha dit...

Amis, una vegada més, vous avez mutilé le texte et vous avez omis part de la meua signature.

Anònim ha dit...

Un bon post, però m'agradaria que s'aclarira millor la referència que es fa a Rafael Conde.

El Penjoll ha dit...

li pregue em torne a disculpar, amb els formats html, i documents google no acabe d'aclarir-me... ara es veu tot, encara que amb la lletra molt menuda...

Alietes el del Corralot ha dit...

Merci, Alain, per la felicitació.
Vive Maradona! Et vive Titi (però menys)!
Maradona és dels pocs personatges que s'ha pogut situar més enllà del bé i del mal (una mica com Mike Canon dins la música pop socarrada). Té tota la meua admiració i és, de fet, un dels meus herois personals. Era un canalla quan jugava al Barça, i amb ell va arrossegar a altres jugadors com per exemple Julio Alberto. Julio Alberto va pringar (enganxat a la coca i arruïnat del tot, va estar a punt de saltar del balcó d'un hotel de Passeig de Gràcia), però Diego Armando en va eixir impune: heus ací la seua fortalesa heroica. Ha caigut i s'ha alçat no sé quantes vegades. És indestructible. És un pèssim seleccionador, però la seua aurea el protegix dels malvats periodistes.

Titi Henry només és un aprenent, el seu estil i la seua planta elegants el convertixen en un cavaller del baló que sempre jugarà per la banda del bé. I a més, ha comés la baixesa de demanar públicament perdó per la malifeta.

Unknown ha dit...

En français, Titi s’escriu sans accent. Com, pour le moment, je n’escric pas bien le català, j'ai fait une faute d'orthographe. Je ne m’he référé pas à Rafael Conde el Titi; je me suis référé à Thierry Henry, Tití.

Monsieur Alietes, je veig que vous aimez les personnages canailles. Normal! Vous êtes escriptor et acteur de théâtre. Vous êtes dans le monde de la bohème! Par conséquent, vous avez de la solidarité amb el personnage bufo.

Alietes el del Corralot ha dit...

Ja, home, ja. El Titi (Rafael Conde) mai no hauria demanat perdó per tocar pilotes amb la mà.

Ximo ha dit...

Vaig viatjar a Nàpols, durant la setmana de falles, i em va sorprendre una especialitat local: les fornícules o capelletes amb santets, maredeuetes i llumenetes que hi ha escampades per molts carrers del nucli històric. Però allò que em va deixar directament garratibat va ser descobrir que en una de les capelletes hi havia la imatge de Diego Armando Maradona. Quant a l’església maradonista que esmenta monsieur Citron, ¿és possible que servís d’inspiració a una església més pròxima, la cal·linquista?

Alietes el del Corralot ha dit...

La passió per Maradona és mundial. Manu Chao li va fer una cançó, crec que quan encara era Mano Negra. Així també Calamaro. Rodrigo García té un text preciós i summament llibertari on el seu protagonista és Diego Armando. Farà un parell d'anys es va fer una pel·lícula argentina, la clau de la qual consistia en un pare que volia batejar la seua primogènita amb el nom de "Diega" (en homenatge a Maradona) i trobava no-sé-quants impediments. Etc. Vive Maradona!

A Henry, tanmateix..., ja veuen: res. On vas a parar!