dijous, 7 de maig del 2009

Passejar...

Aquestos mesos és tot un plaer caminar per les nostres muntanyes amb una actitud observadora, deixant les preses i el rellotge un poc de banda per poder escoltar, mirar i esperar que...
Els ocells, insectes, plantes, arbres... tots tenen una activitat frenètica i cal adonar-se'n.
Us vull oferir unes imatges que vaig tindre la sort d'arreplegar al Cabeçó d'or en Bussot.
D'entre totes vull destacar la imatge de l'Abellera groga, es tracta d'una orquídia que encara que el tamany és menut respecte a les de climes més humits són d'igual o superior bellesa.
Les orquídies, temps ha, eren considerades unes plantes màgiques per la seua singularitat.
Romanen baix terra d'on rebroten tots els anys a la primavera. Tenen dos tuberositats en forma d'ou, col·locats un a cada costat de la soca-rel, són comestibles i tinguts per un reconstituent de gran valor energètic. Són la part útil i les que motiven el seu nom i el seu valor màgic i simbòlic.
Orquídia, coneguda científicament com "orquis" en grec i que vol dir testicles, significa herba dels collons o més literalment collonera, o testiculària. Aquests tubercles motivaren que els grecs els anomenaren "cynos orquis" o testicles de gos, i els romans més tard "testiculis canis", i els àrabs "çahlep" o testicles de rabosa, i en l'edat mitjana botons de ca.
Aquestes tuberositats han estat associades a cultes i ritus de fertilitat i s'han tingut per afrodisíacs arribant aquestes creences fins a l'actualitat.
La grandiositat de l'Abellera no ve pel seu tamany ni la seua bellesa que hi és, si no pel fet que no tenen nèctar o sucre que oferir als insectes per realitzar la seua pol·linització. Aquestes opten per un altre sistema, l'atracció sexual, seduïxen i provoquen l'excitació sexual dels mascles de certes espècies d'insectes, fent com si foren la femella de la seua espècie. Al llarg dels aparellaments és quan es du a terme el transport del pol·len. No vull pensar com els mascles estaran quan troben a la vertadera femella.
Cóm ho aconsegueixen?
És complexe ja que utilitzen diversos estímuls per aconseguir l'atracció: olfactius, tàctils, visuals... el fet és que tot aquest procés és manté gràcies a un equilibri fascinant.
Gaudiu d'aquestes meravelles amics.
Salut.




6 comentaris:

Anònim ha dit...

Estimats Capità i Jose. Ja saben que aquest dissabte estaran al meu pensament. Ànim que resta lo millor. Aquest post el vull dedicar a Jose que és com les orquídies té suficient energia i collons per a aconseguir el que es proposa. Salut amics.

Alietes el del Corralot ha dit...

Sempre és un gust saludar a un Drac!
Quant de temps sense vore-li la cua!
Hivernava?

Tinc una pregunta, doctor. Vorà, a mi és que em passa al revés que a l'Abellera Groga, i és que tinc dos ous en forma de tuberositats, col·locats, això sí, un a cada costat de la soca-rel. Sóc una mutació d'Abellera Groga?

Anònim ha dit...

Què vol que li diga, benvolgut Alietes?
No crec que vosté siga una mutació de l'Abellera Groga més bé sembla (en la meua opinió) que siga una meravellosa papallona (de les tropicals, amb molt cromatisme) que després de successives metamorfosis vola de flor en flor mostrant la seua espiritrompa.

Alietes el del Corralot ha dit...

Gràcies, doctor. Ara quede més tranquil.

peguie ha dit...

Genial!!!!!!!!!!!!

Unknown ha dit...

pâ "espiritrompes" les que agafavem fa uns anys quan eixiem en vols nocturns buscant dolços nectars de flor en flor... aisss que bonica és la natura!!!!