diumenge, 19 d’octubre del 2008

Manifestacions prodigioses

Setmanes enrera, han aparegut algunes referències al concurs “Meravelles Valencianes”. La primera fou suscitada pel senyor Calinca, quan ficà les “Meravelles” en un mateix sac junt amb un concurs de blogs i el Festival d’Eurovisió. Més recentment, en fer-se públic el resultat de les votacions, Alietes seguia la mateixa línia argumental i afirmava que això de les “meravelles valencianes” li semblava horteríssim i coent com una cabeça d'alls. Les seues paraules textuals eren les següents: «Jo el que faria amb les set meravelles en qüestió seria col·locar-les l'una damunt de l'altra, com una falla; després les punxaria amb la punta d'una pinta de fallera; després li posaria la pinta a Rita Barberà, alcaldessa de València; i després faria que Rita Barberà sodomitzara amb la seua pinta fàl·lica i “meravellosa” en Francisco Camps, president de la Generalitat Valenciana. Això sí que seria meravellós i valencià!».

Doncs bé, ara, Alfonso Rus ha reblat el clau amb unes manifestacions prodigioses: «Xàtiva no pot participar en certàmens. Xàtiva és una vedet i les vedets no participen en concursos; actuen a la gala final. Sort que hem guanyat. Què hagués passat si Xàtiva arriba a quedar la segona o la tercera?». Tal i com està plantejada la pregunta, només cap una resposta: «Una hecatombe!». Resulta curiosa la coincidència a l’hora de jutjar amb rigor un esdeveniment que, com ja es va dir, «no tenia la major transcendència, és a dir, participar en ell no s’havia d’agarrar com una obligació patriòtica. Era un joc, un passatemps». Encara que Xàtiva no hagués estat proclamada “Meravella Valenciana”, molts xativins haguérem continuat considerant-la una ciutat portentosa. El concurs sols perseguia l’agitació cultural i la difusió del patrimoni valencià. De tota manera, sempre hi haurà classes: el judici d’Alietes anava acompanyat d’una alternativa esplendorosa pel seu barroquisme i pel seu toc surreal; en canvi, les paraules de l'alcalde són coentes a matar!

9 comentaris:

Tadeus ha dit...

Jo crec que el problema del Rus, i de la dreta valenciana, respecte a les "Meravelles valencianes" és que els de l'esquerra se'ls van avançar amb la idea. No cal dir que la iniciativa de les meravelles sorgeix de l'entorn més bé 'roget' d'estes terres, cosa ben estranya ja que aquest tipus de coses festivaleres són molt més habituals en entorns conservadors. "¿Cómo no lo hemos pensado antes?" - S'estaran preguntant alguns. Sense comptar amb el suport oficial (Canal 9, etc.), la iniciativa de les meravelles valencianes a penes ha tingut repercussió. I ens quedem amb les "meravelles quotidianes valencianes", com ara l'Educació per a Ciutadania en anglés i altres desficacis.

escrivà de cort ha dit...

Té vostè raó; alguna cosa d'això deu haver. De tota manera, s'ha de dir que les "Meravelles" han comptat amb el recolzament d’entitats poc sospitoses de ser "rogenques". Parle del Consell Valencià de Cultura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana o la Fundació Jaume II el Just... En realitat, pense que a Rus només li interessa allò que protagonitza ell en exclusiva.

Anònim ha dit...

Alfonso vol tot el protagonisme per a ell. Tolera molt malament que altres isquen al retrat.

Unknown ha dit...

però fins a cert punt es normal, a l'home li va prou bé tenint eixe tarannà, és un tio molt pagat amb ell mateix... arriben les eleccions i trau més del doble del vots que els demés... per que va a canviar?
però i la gent, al poble... els va bé?

Anònim ha dit...

No s’hauria de menysprear altra possibilitat. Jo vaig escoltar les declaracions de Rus i sí, semblaven guiades pel despit, però em dóna la sensació que portaven un missatge subliminar. «Si Xàtiva hagués quedat la segona o la tercera, què hagués passat?». Està clar! Que Rus hauria ficat a caure d’un burro l’Associació d’Amics de la Costera. És possible que, en saber que les votacions donaven un empat entre Xàtiva i Morella, l’alcalde pensés: «No vaig a involucrar-me en este assumpte; així, si guanya Morella, sabran lo que és bo estos impresentables de Ximo Corts i els seus amics».

Ximo ha dit...

Estic meravellat de veure com s’emboliquen les coses més simples. Anem a veure: el projecte “Meravelles Valencianes” va sorgir, a imitació de “Les Set Meravelles del Món”, d’un club de viatges que té la seu a València (bé que es va fundar a Xàtiva). Aquest club va nàixer amb la voluntat de difondre el nostre patrimoni cultural i de fer turisme alternatiu utilitzant el valencià com a llengua vehicular. En complir deu anys, edità un disc, “Deu anys de música i viatges”. Ara, ha volgut commemorar els quinze anys de vida amb el projecte “Meravelles Valencianes” sense cap intenció oculta o estranya. Durant un període de temps, es va contactar amb nombroses entitats culturals repartides pel País i disposades a col·laborar-hi. Se’ls va demanar que presentaren candidatures. Amics de la Costera va presentar vàries (el Guerrer de Moixent, la Foguera de Canals, la Pica Islàmica de l’Almodí...). De totes elles, només va prosperar el conjunt històric de Xàtiva. Això ha estat tot. Com l’enveja és, però, una cosa molt dolenta, un assumpte tan simple ha acabat donant per a Bernat i el veïnat. I no penseu que hi ha hagut controvèrsia només a Xàtiva. Si entreu a http://www.meravellesvalencianes.org/opinio.php, trobareu veritables perles, com ara acusacions d’utilitzar el català en comptes del valencià, de masclisme per seleccionar els Moros i Cristians d’Alcoi (en què no hi ha una participació igualitària de les dones)... En fi, mai de la vida se’ns havia passat pel cap que una cosa tan innòcua pogués alçar polèmica.

Anònim ha dit...

Jo no veig que hi haja tanta polèmica. Total, l’únic que ha donat la nota discordant ha sigut el Rus. Els comentaris de Calica i Alietes són altra cosa i no crec que hagen arribat a crear allò que es diu una discussió acarnissada.

Alietes el del Corralot ha dit...

Discrepe. No veig la coincidència entre els judicis. El meu no té cap rigor. És una bufonada, una mera eixida de to. El del Rus sembla que és una manifestació pública donada als mitjans de comunicació. No juguem ni en la mateixa lliga ni en la mateixa línia.

Anònim ha dit...

Es tractava d'una coincidència merament cronològica, està clar. Com van a jugar junts, a la mateixa lliga i a la mateixa línia, Alietes i Rus? No ho he arribat a pensar ni per un segon!