divendres, 19 de setembre del 2008

ALFONSO RUS I ELS CINEMES LUX

La programació era tan roí que possiblement no s’hageu adonat, però ja estem apunt de quedar-nos sense cines a Xàtiva altra vegada. Jo em vaig aficionar al cine des que feren aquella pel·lícula tan roí de Tarzan de les mones amb el meu imitador Weissmüller. Però darrerament m'ho estan posant molt difícil. Els cines Lux que es van posar al nou centre comercial Plaza Mayor fa poc més d'un any, estan apunt de tancar segons corre per la xarxa. Aquesta era una aposta que tenia els dies comptats des del seu naixement. Un dels principals problemes, era que els cines estaven fora de la ciutat, i, per anar a vore’ls calia fer-se una caminata entre cotxes o unir-se a ells i conduir fins allí. Està clar que aquestos cines estaven pensats per a que acudira no sols gent de Xàtiva. Però, clar, també era evident que la població més grans dels seus voltants era la pròpia ciutat, per la qual cosa, haguera sigut lògic posar-los més prop.

Plaza Mayor i, per tant, també els multicines, van vindre avalats per Alfonso Rus. La inversió anava a suposar una millora per a tota Xàtiva. No tindríem dos cines, sinó molts més. Aquest tipus de proposta cultural es corresponia amb el que s’anomena en anglés blockbuster (cine taquiller), cine comercial d’estrena, predominantment nordamericà, amb efectes especials, gran producció, i dirigit a adolescents que consumiren cartons gengants de roses. La proposta, però, ja estava present a Alzira, Carcaixent i Ontinyent. Si volia prosperar a Xàtiva, havia d’assegurar-se un volum d’espectadors propis o crear una oferta distintiva que atraguera a altre tipus d’espectadors (cine europeu, cine en versió original, cine de filmoteca). No obstant, això ni es va provar i es trià la primera opció. Però la realitat era que només calia visitar entre setmana Alzira, Carcaixent o Ontinyent per comprovar que les sales estaven buides. Inclús el cap de setmana era difícil que s’ompliren. La proposta feia temps que estava dinamitada per les descàrregues en la xarxa. De fet, el proper 22 es tancaran també els cines de Carcaixent. És fàcil ara, responsabilitzar a la pirateria, a la crisi i a ZP, però, en la pràctica, els empresaris (i també Alfonso) ja devien saber de feia temps que eixe negoci no anava enlloc. Si es confirma el tancament definitiu, Alfonso Rus i l'ajuntament del PP, seran responsables, per tant, de no haver limitat el projecte de Plaza Mayor i no haver buscat un altre plantejament i un altre emplaçament per als cines. Seria finalment de justícia moral i política, que el seu possible tancament no els lliurarà d'assumir aquesta part de responsabilitat.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Sr. Tarsan:

estic d'acord amb el que diu, però es nota que els seus peus descalços no passegen per Plaza Mayor de San Felipe perquè els cines Lux continuen funcionant.

Tarsan, President de la República de les Mones ha dit...

No passegen, no (afortunadament!). Ara mateix anava a escriure una cosa al respecte, ja que he vist la programació per aquesta setmana a L'Informador. Moltes gràcies per l'apunt.

Tarsan, President de la República de les Mones ha dit...

Tot i que després es dia que era un remor, la primera frase del text i una altra resultaven molt taxatives respecte del tancament. Les he esmenat per a no induir a error. Demane disculpes per la confusió que haja pogut generar i done les gràcies al lector que ha fet la crítica.