dimarts, 5 d’agost del 2008

Llibre alternatiu de la fira de Xàtiva 2008


L'editorial Ulleye trau al carrer un llibre alternatiu de la fira. Des de fa uns anys l'Ajuntament ha suprimit completament del llibre oficial els articles històrics i no hi ha cap altra publicació amb periodicitat fixa que reculla aquesta mena d'articles que feien atractiu el llibre firer per a molts xativins. El llibre alternatiu d'enguany s'ha hagut d'enllestir en molt poc de temps i s'ha dedicat al convent de Santa Clara per la situació legal precària de l'edifici que tots coneixem. Hi trobareu documentació diversa, alguns articles, fotografies antigues i fotografies actuals. Des de l'improvisat consell de redacció esperem que us agrade.

Qui crega que Xàtiva està morta culturalment que vaja a la font, es rente la cara i es lleve les lleganyes. Quan les institucions no serveixen els interessos de Xàtiva, els xativins hem de prendre la iniciativa. Ara més que mai, tenim a l'abast eines per encapçalar dignament (les impremtes làser econòmiques, l'internet) propostes culturals com aquesta, perque ara, com sempre, pot fer més qui vol que qui pot!

59 comentaris:

Jesús Badenes ha dit...

Mentre a Xàtiva actuarà Mocedades, ara dit Consorcio, Raimon exhaureix les entrades pel Festival de Cadaqués. Visca la Fira!

http://tinyurl.com/5paeem

Alietes el del Corralot ha dit...

És que vos queixeu per tot!

De tota manera no es pot negar la serietat i el compromís de "Mocedades", els membres del qual grup, veient que les seues edats depassaven de prou l'edat del "mocerío", van decidir canviar radicalment de nom per seguir cantant amb coherència espiritual la sempre radical "El Chucuchú del tren".

Xàtiva, capital gutural!

Alietes el del Corralot ha dit...

Per cert, els sis de la foto són els d'"El Consorcio"?

Cul de Sac, qué ens ha de dir al respecte?

No estàvem parlant d'un llibre alternatiu de la Fira?

És de veres que el Rus ja no toca la bateria amb la Pato Dàniel?

Paella o macarrons?

Açò no té ni ric ni roc.

Una mona i un furó.

Anònim ha dit...

Se sap ja quin dia estarà als quioscos?

Anònim ha dit...

Aquesta fotografia de les mongetes la vaig fer en Nadal de 1984. L'Escola de Danses va poder entrar a fer una dansà per a les monges en el refetor, davall la mirada atenta del Sant Sopar de Vicent López.
En acabar, les mongetes ens ensenyaren les noves obres que estaven fent i acceptaren posar per a la posteritat.

El llibre alternatiu de la fira està imprimint-se a Sevilla i no tardarà gaire.

Alietes el del Corralot ha dit...

Parlant del llibre alternatiu de la Fira i de l'editorial que el publica: molt interessant el fons de llibres de la col·lecció "Una ullada a la història".
Certament, visquen els xativins de cul inquiet! (Ja m'enteneu).

Anònim ha dit...

Aço es Xàtiva, el mesinfot de premi Nobel.
Les Beates i Beatos ompliren ahir Santa Clara. Ningú va dir res de la venta, el Rus es deuria riure al vore lo poc reivindicatiu d'este poble, i pesaria, "jo, aci, faig lo que vullc...."
El bruixo de la Cova Negra

Cul de sac ha dit...

Alietes, jo l'única cosa que haig de dir al respecte es janderrll clofierr, JOOORRLL... A algun crític avesat-musical li he llegit en algun panflet post-modernista, que els "Mocedades" (engendre del mal "Consorcio") eren els "The Carpenters" espanyols ¡¡¡Mareta meua!!! em negue a continuar... L'única cosa clara és que amb els diners que estos pardalets s'embutxacaran, hi haurien moltes opcions alternatives de major imaginació i risc, això sí, ben llunyanes de la línea editorial "rusiana o rusista" (l'única acceptada i oferta als darrers... anys). Xàtiva Capital Glutural.

Anònim ha dit...

La publicació d’un llibre sobre el convent de Santa Clara és una molt bona notícia. Ara, d’això a dir-li llibre alternatiu de la fira… El llegirem atentament. Si l’ha escrit Josep Lluís Cebrià, pot acabar parlant del cosmògraf Ramírez o de la Cova de la Petxina. Alguns membres de la coordinadora “Salvem el Puig!” encara recorden com li van encarregar un llibre de divulgació sobre l’ermita, i Cebrià féu un totxo per a erudits d’unes 180 pàgines en què, aprofitant que l’Ebre passa per Saragossa, acabà parlant de la beata Agullona i del Patriarca Joan de Ribera, féu un extensíssim apèndix documental i pontificà sobre la llista canònica de les entitats i persones que havien col·laborat en la salvació del Puig (els qui no hi són, patiran càstig etern). La coordinadora no pogué assumir el cost de la publicació, però encarrilà l’autor a la Caixa d’Ontinyent. L’entitat acabà farta de l’autor i, de retop, dels membres de la coordinadora que l’havien presentat. En el fons, hi ha la necessitat de publicar dels nombrosos historiadors locals, molts d’ells, per desgràcia, amb treballs força inestables. Cebrià pertany a la classe d’estudiosos que voldrien utilitzar totes les publicacions (llibres de fira, de falles o de festes de carrer) per a col·locar els resultats de les seues recerques. I això no pot ser. Un llibre de festa ha de ser digne, però, alhora, fresc, com l’orxata o la síndria. Jo crec que els penjollaires faríem un bon llibre alternatiu de la fira d’agost xativina.

refelet ha dit...

I no seria millor animar a Cebrià a que fera els llibres un poc més curtets, embolicar a Toni Cucarella i Tadeus Calinca per a que jugaren una partida de raspall i convertir al Rus en maulet, antitaurí i il·lustrat?

Me n'alegre de l'optimisme de l'escrivà, però de moment jo m'aconformaria amb fer per fi un nou numeret imprés de El Penjoll i amb que participara una mica més de gent. Som tan poquets que és bo comptar amb tots.

Per cert, jo crec que el llibre de Cebrià és un bon treball. Ah, i també m'agradaven molt els antics llibres de la fira. Ja sap.

Anònim ha dit...

Refelet, com es nota que no coneixes el Josep Lluís Cebrià. Li pots demanar, agenollat, que faça un llibre curtet, però ell farà el llibre que li vinga en gana i et dirà: "Aquest és el llibre que he fet; si vols el prens i si no, ja m'apanyaré jo (com els castellans, 'o lo tomas o lo dejas, como las lentejas')". I clar, si li dius que s'apanye, corres el risc de guanyar-te un nou enemic.

Anònim ha dit...

Jo no he afirmat que els llibres de Cebrià siguen dolents, que conste. Simplement he volgut dir que els seus escrits no solen ser divulgatius i que, per tant, em sembla exagerat titllar una obra seua de llibre de fira alternatiu. En tot cas, serà alternatiu per a una minoria selecta.

Anònim ha dit...

Ja m'extranyava que le penjoll estaguera tan tranquilet, xe mireu el que escrit i digueu alguna cosa o es que no us ha agradat gens?

Anònim ha dit...

Ostres tu, quina gentola!
Primer el Cuqui i ara el Cebri. A per qui anireu demà? Menuda revista! En lloc d'art de paraula hauria de ser el verí de la paraula.

Unknown ha dit...

El "Cuqui"? el "Cebri"? ié! açó sembla la pandilleta del meu barri!!! i tú qui ets? l'"anòni" o l'"anò" tan sols? no t'ho prengues a mal, és bo aceptar les crítiques i més si estàn fetes sense mala fe, que jo ací no la veig per cap lloc...ah! a mi, si vols, em pots dir el funi...

Anònim ha dit...

LLIBRE ALTERNATIU DE LA FIRA DE XATIVA 2008, MONOGRÀFIC SANTA CLARA.
Ja esta ací, des de hui, en la caseta d'Ulleye en la fira de Xàtiva, en l'Albereda, enfront de la delegació de correus, al costat del BBVA, de 11 a 14 hores i de 18 a 22 hores, poden adquirir el Llibre Alternatiu de la Fira 2008, monogràfic Convent Santa Clara. 186 pagines amb estudis, documents, informes i decrets i un ampli dossier fotogràfic amb un total de 273 fotos a tot color i 43 en blanc i negre sobre el patrimoni moble i immoble del Convent de Santa Clara. En resum, una visita al que pocs han tingut la sort de veure amb els seus propis ulls del que ha sigut durant diversos centenars d'anys un convent de clausura regentat per les monges clarisses. Un intent que els amants del patrimoni moble i immoble de Xàtiva sàpien el que la ciutat perdrà.

Per a més informació: www.ulleye.com i www.xativa-llibres.com

También es pot aconseguir sol•licitant-ho al correu electrònic ulleye@ulleye.com i a través de les llibreries habituals.

Anònim ha dit...

Este últim comentari sona a campanya de promoció. No passa res; al cap i a la fi, tots els esforços per moure el tema de Santa Clara han de ser benvinguts. Tant de bo que el llibre el compre molta gent. Però al final s’haurà de donar la raó als que sospitaven del seu títol, “Llibre alternatiu de la fira”. Deu tractar-se, sense cap dubte, d’un ganxo perquè la gent pique. Au! Tots a comprar el llibre de Santa Clara!

Anònim ha dit...

El Rus, desde luego, preferiria un llibre alternatiu fet pel seu Escrivà de la Cort i no aquest, que li toca els collons. Me'n vaig a "Canela y clavo" a fer-me un cafenet a vore si li veig el monyet a l'Escrivanet, que sempre anomena el seu "Alfonso" com si menjaren sopes junts tots els dies.

Anònim ha dit...

Jo ja tinc el llibre i tinc clar que l'Escribpa de la Cort lo que pretenia és atacar a Cebrià a priori. NI l'ha escrit ell ni totes ixes tonteries que he llegit así. n'hi ha només uns articles que ya va publicar a l'Informador. Per cert, colaboren Vicent Alvarez del Consell de cultura i Mariano Baldoví del Museu de l'Almodí. Les fotos son increibles. Quina llastima que el tarros del Rus preferisca convertir el monastir en un hostal pa rics.

Anònim ha dit...

Hombre, te puedo decir que a Alfonso Rus no le ha hecho ni pizca de gracia primero la publicación de la foto de las monjitas. La difusión de esta imagen tan inofensiva perjudica sus intereses conventuales más que una docena de campañas orquestadas.
Y en segundo lugar, que para la feria se publique un libro de santa Clara y encima le llamen "libro alternativo de la feria"...
No es de estrañar pues que el Rus saque a ladrar a su perrito infiltrado en el Pencholl...

Anònim ha dit...

De veritat que estic molt divertit llegint certs comentaris anònims. Ara va i resulta que sóc un gosset falder del Rus, «un enano infiltrado!». Aii... Si aquests anònims o anònimes segueixen pel mateix camí, em pot venir un batistot i morir-me de riure. Haurien de saber que, de vegades, les coses no són el que semblen.

Mireu. Quan jo opinava del llibre d’Ulleye, ho feia de forma condicional i d’acord amb la informació subministrada al post. Com pense comprar-me’l, rectificaré, si cal, unes opinions que, en definitiva, venien determinades per l’esbiaixada a què induïa l’entrada. En llegir-la, hom podia entendre el següent: Com que el llibre oficial de fira és molt dolent (cosa que ignore; encara no l’he fullejat), Ulleye n’ha fet un millor alternatiu.

Continue pensant que els llibres de festes no poden ser un cau d’erudits. En tot cas, caldrà reivindicar l’existència de canals normalitzats on les persones que es dediquen a la recerca local puguen publicar els seus treballs. Un llibre de fira o de falla no és el lloc idoni.

Si, en realitat, els promotors del ‘Llibre alternatiu’ tracten de sumar-se a la campanya a favor del domini públic de Santa Clara, haver-ho explicat millor. Perquè, si pretenen això, em tenen a la seua disposició de forma incondicional.

Finalment, voldria reivindicar una major llibertat d’esperit i més sentit de l’humor. No és de rebut que, per exercir la sana crítica a les “patums” d’alguna capelleta local, s’haja d’aguantar allò de «amigo del Rus infiltrado en ‘El Penjoll’» o «funcionari municipal que milita al PP». Mare meua, quina imaginació tenen alguns! Si no em prengués les coses amb humor, em sentiria ofès; sobretot perquè la figura pública de Rus no em mereix cap respecte.

Au! No somieu truites, home!

Anònim ha dit...

Pues Escrivá, rellegint-te una mica, molt crític amb el Rus no eres...
Alfonso no ix mai mal parat en els teus escrits.

Anònim ha dit...

A l'anònim tercer:

Carabassa, què fas tu per ací?
Què lleig et para parlar mal d'un antic amic. Això està molt lleig, home.
Què encara estàs enamorat?

Anònim ha dit...

Este Escrivà de Cort, dels llepaculs del Pesoe, és dels que més profit va traure.

Anònim ha dit...

Que l'Escrivà parle de capelletes i patums, quan ell és un dels culturetes egòlatres més exasperant de la ciutat té collons.
Quan la coordinadora del Puig decidia si li encarregava el llibre de l'ermita a Cebrià a proposta dels membres del grup del Genovés, és dels que pensava que hi havia gent més qualificada fer fer-lo, com per exemple el seu amic el de l’estela funerària que exhibeix a l’Almodí.

Anònim ha dit...

Primer, dieu que sóc un quintacolumnista del PP; després, que sóc un llepó del PSOE; finalment, m’identifiqueu amb un egòlatra, conegut i reconegut, que avorreix les pedres. Però home! Què us passa? Per què teniu aquesta reacció tan virulenta? Perquè he ficat el dit en alguna nafra? ¿No seria més lògic atacar amb arguments allò que us haja molestat dels meus comentaris? Màxim quan ja havia insinuat que, si calia, anava a rectificar sense cap problema.

Si sou amics de les persones ofeses, no patiu. Retirar allò que vaig dir seria ociós (perquè està escrit i ho haurà pogut llegir qualsevol), però no em dol admetre (rectificar és de savis) que m’he equivocat amb el llibre d’Ulleye: el monogràfic sobre Santa Clara mostra, a més de les interessants contribucions de Josep Lluís Cebrián, relatives al convent, altres col·laboracions i una documentació (escrita i gràfica) molt variada. Demane, per tant, disculpes a qui s’haja sentit ofès i expresse el meu desig d’evitar polèmiques innecessàries, més que res per no donar mostres de desunió davant de qui no toca.

Quant al títol, si pretenia esvalotar, està clar que ho ha aconseguit; només s’ha de mirar el nombre de comentaris que ha suscitat un post que, certament, induïa a una percepció esbiaixada. Com que, en definitiva, sensibilitzar sobre el futur de Santa Clara és un objectiu prioritari, s’ha de saludar sense reserves qualsevol iniciativa que ens aprope a ell.

Anònim ha dit...

FER EL TONTO ES GRATIS I DEBAES

Quina manera més estúpida de guanyar-se un enemic "per a tota la vida", perquè algú que te va vore en el dinar del Penjoll li ha pasat "el parte".
Eres més tonto que una col llombarda.

Anònim ha dit...

Escrivà de Cort...

El teu "pseudònim" tan "erudit"... és per altra banda, "tan transparent"...

Anònim ha dit...

Doncs, sí que és un pseudònim molt erudit, gens "divulgatiu". Deu ser un pedant pretenciós.
Escriviu al google "Escriva de Cort" i sabreu quin era aquest càrrec de l'administració foral.

Anònim ha dit...

Ei, què ha passat amb els comentaris i la biografia del Fangio de Escriva de Corts.

Que s'ha escagarrussat?

Anònim ha dit...

He retirat la biografia del pilot perquè estava servint d’excusa per a comentaris que no hi tenien res a veure; en realitat, només havia estat objecte d’una mitja crítica absolutament negativa.

Quant a la història de Hussein al Jawahiri ibn Qâsim, què voleu que us diga? Havia rebut algun comentari positiu i afectuós, però... donades les circumstàncies, és millor que la retire també. Corria el risc d’atraure, en absència de l’altra, les ires provocades per una opinió que, cada cop tinc més clar, m’hauria d’haver estalviat. Quan u s’equivoca, ha de saber acceptar-ho amb esportivitat.

Apa adéu! Que buscar aixopluc i esperar que escampe és, amb la pedregada que està caient, la sortida més assenyada. A no ser que hom siga masoquista, clar. A reveure!

Anònim ha dit...

El comentari mes interessant que havia dia que treballes en lajuntament i eres militant del pp.

Anònim ha dit...

Aquest Cort o Curt de l'Escrivania treballar el que es diu treballar no treballa.

Què hi ha de cert en això que he sentit dir que a la fira de l'any que ve el llibre alternatiu estarà dedicat a l'ermita del Puig i al principi posaran una foto del Rus cap per avall?
L'hi ho tinc de preguntar a López-Alemany.
Al peu de la foto podien posar:
Excm Sr. alcalde-president de la Torre de Lloris i patró del Patronat de la Llum del Puig.

Anònim ha dit...

Pues l’escrivà serà un egolatra pretensiós i exasperant. Pero al ‘doctor’ López-Alemany també se li ha de donar de menjar a part. En més d’una ocasió s’ha autonomenat representant únic de la cultureta local i ha “passat” olímpicament dels col•lectius de la ciutat que porten una fotracà d’anys pelant-se el cul per salvar els desgavells que es fan a Xàtiva.

Anònim ha dit...

Pues l’escrivà serà un egolatra pretensiós i exasperant. Pero al ‘doctor’ López-Alemany també se li ha de donar de menjar a part. En més d’una ocasió s’ha autonomenat representant únic de la cultureta local i ha “passat” olímpicament dels col•lectius de la ciutat que porten una fotracà d’anys pelant-se el cul per salvar els desgavells que es fan a Xàtiva.

Anònim ha dit...

Esteu parlant del Llanero Solitario? Del defensor de Novetlè? Ixe és capaç de montar-se ell a soles una ràdio, una editorial o una candidatura. Qui diu a soles, diu amb quatre amigatxos.

Anònim ha dit...

Si parlem d'egolatria, este també és un bon pardal de l'Albufera!

Anònim ha dit...

Per cert, ¿algú s’ha parat a pensar que hi ha diferents entitats com Cos i natura, la Plataforma per una Xàtiva Digna, associacions de veïns... que porten currant mesos, des d’abans de les eleccions municipals, i que ara estos del llibre "alternatiu" quedaran com els únics i inigualables defensors de Santa Clara? És lo que té la lletra impresa.

Anònim ha dit...

Si tots absolutament tots els llibres de fira hagueren de ser com este, seria millor comprar-se una bona novel·leta, anar-se’n a la platja i hala, entre bany i bany, llegir-se-la. Home, tots eixos documents, informes del Consell Valencià de Cultura i pàgines del DOG estan molt bé per a enterar-se de les burrades que estan fent-se amb el patrimoni i la cultura, però la fira també és entreteniment. En un llibre de la fira també han de tenir cabuda l’humor i la literatura, dic jo.

Anònim ha dit...

Jo suscric l'opinió que els penjollaires farieu un bon llibre alternatiu de fira.

Amb pocs comentaris, per favor.

Anònim ha dit...

Al seguidor habitual del Penjoll:

Xe, Escrivà, no t'havies retirat?
De seguida se't veu el plumero festívol i d'entreteniment.

Anònim ha dit...

Compte escrivà! Que els ulls del metge d’Ull(eye) et vigilen i els seus amigatxos t’enxamparan en quant t’encantes!

Anònim ha dit...

Un anònim anterior (un dels amigatxos del doctor, o el seu alter ego), que ha volgut fer una brometa sense pensar en els currants de a peu que pugen tots els anys al Puig, ha dit que l’any que ve el llibre de fira alternatiu tractarà sobre l’ermita. Clar: el totxo que Rus volia que muntara cada participant a la romeria. Se t’ha vist l’Ull(eye). Molt propi de la vostra penya: aprofitar trens que ja estan en marxa i després ficar-se la medalleta. ¿Hauran firmat un acord secret López-Alemany i Rus, per a restaurar definitivament el Puig, i el retrat boca per avall serà per a despistar?

Anònim ha dit...

Quin èxit de llibre tu, pel mateix preu fot el Rus i els dirigents proclarissos, que han quedat en evidència i volien la medalleta de salvadors del futur Hotel Santa Clara.

Anònim ha dit...

Ixe, amb tal de fer-li la punyeta al PSOE, és capaç de qualsevol cosa. Però no crec que haja arribat a això. Serà un lapsus del camarada que ha rajat.

Anònim ha dit...

Xe Plataformos Dignes, què vosatros no sabeu escriure? Podíeu haver fet un llibre de Santa Clara millor, però arromangar-vos vos agrada poc!

Anònim ha dit...

De què s’estranyeu, membres del consell redactor d’Ulleye? Amb el Puig ja va passar el mateix! Una persona va conseguir veure publicat el seu treball (d’això ja fa un grapat d’anys) i ací estem els de sempre, els curritos, fent el cabró tots els anys per les faldes del Puig i tenint que aguantar les memades de l’alcalde i de gent com vosaltres que teniu la barra de dir que no fem res. S’ha de tenir valor! I no s'eforceu per dir que sóc l'escribà dels collons! Sóc un que ha assistit a totes les manifestacions hagudes i per haver, però que no tinc la capacitat d'escriure un llibre com vosaltres els intelectuals.

Anònim ha dit...

Ja esta tot clar Escriba del Collons, ja has fet pública la teua dèria. Així que aquest era el problema. Haver començat per ahí home!
Els nervits t'han traït. Una til·leta t'anirà bé.

Anònim ha dit...

Jo no crec pas que els membres del consell redactor no reconeguen els esforços que altres han fet fins ara per Santa Clara. Dir això és no conèixer directament les persones ni les actituds. Una cosa és que vagen per lliure i no els pugueu controlar i una altra que el seu esforç individual no siga tan digne com el vostre.

Anònim ha dit...

Fa temps que no m'ho pasava tan bé llegint posts de blocs.
Señor Llanero Solitario, té previst vosté publicar en l'editorial que tan dignament dirigeix tots aquestos comentaris per a la posteritat i que servixquen de solaç a les ànimes avorrides sedientes de coses divertides?

Anònim ha dit...

¡Ànim, muchachos!

Com a mínim heu d'arribar als 76 comentaris de la vergonyosa polèmica muntada en el Penjoll contra Toni Cucarella:

dimarts, 1 / juliol / 2008
MANIFEST CONTRA EL CINISME DELS BOTXINS

¡Vosaltres podeu! ¡un esforç més!

Anònim ha dit...

Que cashondos l’anònim de la til·la i aquest darrer! El plataformo serà o no serà l’escrivà dels collons! Qui sap! Amb aquesta punyeteria de l’anonimat... Però despatxar-se amb allò dels nervis i la til•la i tal i tal... és anar-se’n per la tangent. Igual qui necessita til•la és ell. Jo trobe més assenyat el comentari d'un dels altres anònims. Que jo recorde, i m’arrisque a ser confós per ell, l’escrivà ha demanat disculpes i ha dit que volia evitar l’espectacle de la desunió. Un espectacle poc edificant, com qualsevol pot comprovar.

Anònim ha dit...

Oració a Santa Clara

Santa Clara, Clara en la Claredat,
fes la llum i que el Rus tinga trellat.
Que tinguen trellat tots aquests que nomès miren pel seu interès personal.
Que ta casa siga casa dels pobres, com sempre fou,
i no palau de rics ni castell de reis.

Santa Clara, escolta el meu clam!
Que el Rus tinga trellat
i tes portes tancades s'obriguen de bat a bat.
Que el poble entre i ta casa siga sa casa,
que Xàtiva es retrobe en aquest pàram de soledat.

Santa Clara, tinguem tots trellat!



Mossén Uriós Doscantons Messavall

Anònim ha dit...

Quina oració més bonica!

La ressaré sincerament nit i dia fins el 15 d'agost.

Pau i harmonia germans.

Anònim ha dit...

Bé, molt bé.
Es parla de Santa Clara o de que?
Treballen tots per una Fira Santa Clara. I que el Rus se la tinga qu'envainar.

Anònim ha dit...

Ja s'acabat la discussió?
Deu, que poca resistencia tingueu.

Anònim ha dit...

L'oració de Santa Clara ha tingut propietats balsàmiques.

Qui puguera entrar al menestir i pegar una volteta. A mi m'agradaria molt. Per què no l'obrin i mos deixen vore-ho? Que tenen por dels xativins? No mos amportaríem res a casa.

Anònim ha dit...

La veritat es que si. Pero jo crec que tant l'empresa como Rus, volem que la gent olvide el convent i cuant ja siga un negoci que aleshores el utilitze. A la fi tot es pasta en el cap d'aquesta gent.

Anònim ha dit...

Demà, 16 a les dotze, s'obrira l'esglesia de Santa Clara per a misa de soterrar.
Amen