diumenge, 6 de juliol del 2008

Comencen a arribar el xiquets i xiquetes sahrauís

Els Amics del Poble Sahraui (i també nostres) ens han enviat un comunicat de prensa amb un parell de fotos a propòsit de l'arribada dels xiquets i xiquetes sahrauis a Xàtiva i La Costera. Des del Penjoll desitgem que tinguen un bon estiu. Vos el reproduïm el comunicat de premsa i les fotos tot seguit:

Ara si va de bo. Amb l’arribada del primer avió procedent de Tinduf donem per començat el projecte de Vacances en Pau 2008. A la matinada del dissabte va aterrar el primer dels avions d’Air Algerie previstos que duien alguns dels xiquets i xiquetes que passaran l’estiu a la nostra comarca. En concret van arribar 5 a Xàtiva, 2 a Canals i 1 a La Granja de la Costera. L’autobús va arribar a les 4:45 del matí a la rodona de la Plaça de Vicent Andrés Estellés i les famílies ja estaven esperant-nos i es va produir l’encontre dels xiquets i les seues famílies acollidores, algunes els van poder veure en desembre quan els visitaren als Campaments de Refugiats, altres no els havien vist des de l’estiu passat i altres era la primera vegada que passaven un estiu fora del desert i la família era el primer any que acollia un nen sahrauí.

Aquesta matinada del diumenge anirem a recollir a la resta dels xiquets i xiquetes sahrauís (vindran en el segon vol, 5 a Xàtiva, 3 a Canals i 2 al Genovés). A partir d’ací s’iniciaran tota una sèrie d’activitats amb els nens per tal que puguen gaudir d’un estiu meravellós, a més a més de donar-los una alimentació correcta i atenció mèdica especialitzada que no tenen als Campaments de Refugiats. Des d’Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva agraïm públicament els esforços que els equips de Pediatria hauran de realitzar durant aquest període.

Des d’Amics del Poble Saharauí de Xàtiva volem reconéixer i agrair les ajudes que les institucions públiques, caixes, empreses i comerços de Xàtiva i de la Costera ens han atorgat per tal de dur a terme els nostres projectes de cooperació amb el poble sahrauí. I com no a la gent que ha participat de les nostres activitats que hem fet al llarg de l’any així com també al grup d’artistes que ens van fer somiar amb l’espectacle “Un oasi al desert”. Per finalitzar, també volem agrair als mitjans de comunicació i al amics amb blogs la difusió de les activitats que realitzen i el ressò que feu de la problemàtica del poble sahrauí. Moltes gràcies a tot@s.

Recordar-vos que el programa Vacances en Pau 2008 està organitzat al País Valencià per la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Saharauí en el qual participa Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva.

Per a més informació podeu telefonar al número de l’associació, el 664 380 003, o bé enviar un e-mail a la següent adreça amicsaharaxativa@hotmail.com.

9 comentaris:

Tadeus ha dit...

S'hauria d'aclarir que en la primera foto el personatge que apareix de blanc i que passa tres palms als altres no és un xiquet saharaui, sinó una persona ben coneguda de molts penjollers i molt estimada, i que esà fent una tasca magnífica amb el tema dels xiquets del Sàhara. Enhorabona! I endavant!

Anònim ha dit...

La persona que apareix en la foto de blanc, hi ha fixar-la com autor per al penjoll, algú que el conega que li ho diga.

Alietes el del Corralot ha dit...

1. Enhorabona als Amics del Poble Sahrauí per la tasca que vénen desenvolupant des de fa anys!

2. Algú em pot contestar la pregunta que vaig plantejar en un comentari a l'anterior post: són o són amazigs els xiquets i xiquetes sahrauís que vénen a la Costera?

3. Després de llegir este comentari de Calinca crec que no és gens agosarat dir que per una vegada Calinca té TOTA la raó pel que fa al fons. Pel que fa a les formes, trobe algun error de picatge.

4. La persona que apareix en la foto vestida de blanc ja ha estat convidada a ser autor d'El Penjoll, però es fa el llonguis.

refelet ha dit...

He,he,he, totalment d'acord. I ara que ho diu, Alietes, d'on vindrà això de "fer-se el llonguis"? algú ho sap? és una expressió tradicional ben curiosa?

Tadeus ha dit...

Aquesta expressió està present en castellà i en català. En algun lloc he llegit que prové del caló, de la paraula "longuí", que significa "càndid".

refelet ha dit...

La veritat és que si que sona a caló. Gràcies Calinca.

Anònim ha dit...

Com molt bé ha observat Calinca aquest de blanc i que passa tres palms als altres no és sahrauí. Sembla mentida que la gent del Penjoll no s'haja adonat però pel que fa a les formes i pel que fa al fons, es veu de ben lluny que això és un photoshop.

Anònim ha dit...

1. Agrair a la gent del Penjoll que done difusió, no sols de les activitats de la nostra associació sinó també de la problemàtica del Poble Sahrauí.
2. Contestant a alietes el del corralot.
- Cal tenir en compte que la cultura amazig la podem trobar a les zones de l'Atlas entre Marroc i Algèria, també a altres llocs del centre del desert del Sàhara (entre Algèria, Mali i Níger)i no al territori saharià .
- Heu de pensar que la població sahrauí ha estat nòmada, i que per tant el contacte amb la població berber o amazig (si no recorde malament vol dir "home lliure") haurà estat habitual.
- La població sahrauí són àrabs majoritàriament o bé pertanyen a tribus que han estat arabitzades en els seus temps. Són de parla àrab, en concret parlen una variant que anomenem "hassaní" i són de religió musulmana.
- Aquestos xiquets i xiquetes que han arribat a Xàtiva són sahrauís que han nascut i viuen en els Campaments de Refugiats de Tinduf (Algèria)per tant no han pogut conéixer el seu territori que és ocupat il·legalment pel Marroc.
- El fet de viure en els campaments de Refugiats (són refugiats perquè així ho reconeix l'ONU) els limita els seus moviments. Viuem de prestat sobre un territori que s'anomena la "hammada", una part inòspita del desert, amb poquíssima aigua i on les condicions climàtiques són adverses. (Quan hem parlat aquestos dies en les famílies dels nens ens diuen que fa més de 50ºC).

Alietes el del Corralot ha dit...

Moltíssimes gràcies per les respotes.