dimarts, 10 de juny de 2008

"JA NO SONA COM LA LLENGUA D'UN IMPERI": L'EDITORIAL DE JOACHIM HUNOLD

Ací teniu la famosa editorial de Joachim Hunold en una traducció que ha facilitat el diari Avui per si Cal·linca o algú la vol comentar. Per cert, Cal·linca a qui animarà? a Espanya o a Russia?

"L’Emperador alemany Carles V, també rei d’Espanya, va adoptar quan va ser coronat l’any 1519 la llengua espanyola com una llengua franca a la seva cort. La gent intel·ligent de la seva època no s’en va sorprendre, ja que Espanya ja era per aquells temps un imperi mundial, no gens menys havia descobert Colom Amèrica el 1492. Quan els súbdits de Carles V no entenien un idioma estranger, aleshores deien que els sonava a espanyol. Encara avui quan no entenem alguna cosa ens sona a espanyol. Però s'hauria d'actualitzar i dir “ens sona a català”

Avui l'espanyol ja no es llengua oficial

El català es la llengua que es parla al nordest d’Espanya i en la seva variant mallorquina a Mallorca. Dit això, vaig rebre recentment una carta en perfecte alemany, escrita per un cap del departament del govern regional de les Balears. Abstracte: “Els faig una crida per fer-los saber que el govern de les Illes Balears te un gran interès en que, en les seves comunicacions amb els usuaris que decideixin volar amb Air Berlin, es garanteixi un ús adequat de la llengua oficial a les Illes. En els serveis bàsics i essencials,com en els vols cap a i des de Mallorca, Menorca i Eivissa (referint-se a Ibiza), és indispensable garantir als ciutadans catalanoparlants i usuaris l’ús correcte de la seva llengua.


Des de la ‘Platscha’ de Palma!

Wow! Fins ara jo estava orgullós de tenir en els vols interns d’Espanya almenys una hostessa d’abord que parles espanyol. Els hi haig de donar ara cursos de català als meus empleats? I els que volen a Galícia o al País Basc voldran que ens adrecem en gallec o en basc? Es que allí ja no es parla més l'espanyol?

Doncs això no serà cap utopia si la febre regionalitzadora al regne d'Espanya continua com fins ara, segons m'explica un amic meu mallorquí. Hi ha avui pobles a la illa, en els quals els nens ja no parlen espanyol. A les seves escoles l'espanyol és una llengua estrangera més, com l'anglès o l'alemany. On la Playa de Palma s'anomena Platja de Palma. Quan es pronuncia Platscha, t'hi has d'acostumar, però ja no sona com la llengua d'un imperi mundial

Retorn al regionalisme medieval

Fins ara pensava que vivíem en una Europa sense fronteres
...
La partició d'Espanya en nacionalismes regionals és de fet un retorn als miniestats medievals. Fins ara s'ha beneficiat Mallorca de la UE com cap altra. Dels carreteres noves de l'illa, poques en trobaríem que no les hagi pagat la UE. Fins i tot l'aeroport de Palma ha estat en gran part finançat per la UE. Amb una participació exclusivament catalana no s’hauria aconseguit mai de la vida.


Joachim Hunold, director general d’ Air Berlin"

1 comentari:

calinca ha dit...

Està clar que el tal Hunod està "fent amics" amb aquest article. No sé com s'atreveix a parlar d'un tema que evidentment desconeix.

Més que adaptar la seua línia aèria a les diverses llengües d'Espanya, el que estaria millor seria que la seua companyia directament desapareguera. Els vols de cost reduit i el consegüent augment del tràfic aeri s'estan convertint en una veritable amenaça medio-ambiental (una més). Hi ha gent d'Alemanya que agarren un vol un dissabte per la tarda, se'n van de festa a Eivissa i se'n tornen el diumenge. ¿Quin és el cost medio-ambiental de la seua festa nocturna?

Per úlñtim, no ho dubteu: Calinca anima a Espanya en l'Eurocopa.