dimecres, 7 de maig del 2008

Presentació: POESIA REUNIDA (Antoni Ferrer)

El proper divendres 9 de maig, a les 20 hores, l’Associació Cultural “La Garrofera” de l’Alcúdia de Crespins presentarà la recent publicació de Poesia reunida (1979-2006), del poeta i fill del meu poble (l’Alcúdia de Crespins) Antoni Ferrer i Perales. Sembla una ocasió idònia per fer un tribut de justícia envers aquells escriptors que al País Valencià viuen el compromís amb la paraula de la manera més autèntica però també —potser paradoxalment— més calladament. És una exemple, en definitiva, de com el temps s’encarrega de dir la darrera paraula. Aquest poeta és, per edat, anterior als anomenats “poetes dels setanta” però, en els inicis, posterior a ells per obra. Amb un primer llibre en castellà, publicat a final dels anys setanta del segle passat, la seua obra en català s’estrena precisament amb el canvi de dècada. En aquest volum s’han reunit tots els seus reculls de poemes publicats del 1979 ençà, per tal d’oferir una visió completa d’una obra de qualitat excepcional, però que el lector d’avui no podia apreciar en el seu conjunt, pel fet que alguns dels títols en què es troba dispersa són ja pràcticament introbables. Difícilment podria destacar-se’n algun que pogués excusar la lectura dels altres: tan Canço de bressol (1986) com Cant espiritual (1992), tant Pietà (1993) com Cant temporal (2000), per exemple, són ja fites cabdals de la nostra poesia contemporània i, per tant, de lectura imprescindible.
Es tracta d’una obra en què es combina el pensament més valuós de la tradició occidental amb formes de la cultural rural, tot construint un pont fructifer de solidaritat entre cultures i pobles, on ressona una veu profundament humana que recorre tots els matisos, des de l’escepticisme o la ironia a l’entusiasme o la joia, i on les vivències personals abasten un poder simbòlic extraordinari.
Antoni Ferrer ha aconseguit per mitjà del poema, dels versos, transmetre'ns una visió de la vida sota una llum poderosa que ens la fa veure en totes les seues dimensions possibles, amb la màxima profunditat, amb el màxim relleu. Llavors ens dóna l'oportunitat de veure'ns en un espill revelador que ens pot ajudar moltíssim en el nostre camí transcendent, en el nostre objectiu únic, per creients o no creients, per tota la humanitat conscient, a conduir l'home cap a aquella maduresa moral a la qual tots aspirem i a la qual, crec jo, no tan sols ens hi porta la fe, la religió, el cristianisme, sinó, encara que no ho semble, la mateixa ceguesa dels instints.
Feu-se un buit a l’agenda. L’acte tindrà lloc a la Sala Generalitat de la Biblioteca Pública Municipal.

2 comentaris:

refelet ha dit...

Quina llàstima! és a la mateixa hora que Músiques de l'holocaust.

Jo no podré anar, però me n'alegre de saber de l'existència d'este home que desconeixia.

Anònim ha dit...

És cert, la coincidència és fatal. Jo també volia deixar-me caure pel concert, però com que jugue a casa...