dilluns, 26 de maig del 2008

Arturo Climent Bonafé i el Corpus Christi de Xàtiva

NO FOTES QUE LI DIUEN BONAFÉ!!!

Aquesta frase de Xavi Castillo podria resumir el sentir general ahir en la processó del Corpus de Xàtiva. Segons corria de boca en boca, Arturo Climent Bonafé, abad de Xàtiva, va decidir suspendre la celebració de manera unilateral quan era el migdia. El motiu era l'inestable oratge que no garantia que la pluja no fera acte de presència. El problema és que per a prendre aquest tipus de decisions cal comptar amb el parer dels implicats. Sobretot, quan es tracta d'un acte que comporta tant de treball. A això cal afegir els antecedents d'aquesta autoritat religiosa. Bonafé, com tot el País Valencià sap, va ser un dels instigadors de la censura a l'actor Xavi Castillo en la ciutat de Xàtiva. El remor, per tant, era ahir que a Bonafé no li agrada la processó del Corpus pels seus elements pagans. Com es pot comprovar al llibre de Josep Sanchis i MªLourdes Boluda Fiestas y tradiciones de Xàtiva, no seria la primera vegada que l'església ha pres mesures contra el Corpus. Des de fa anys, l'Escola de Danses de Xàtiva, l'Associació del Corpus i molts col·leges de Xàtiva han estat treballant per recuperar la processó que va arribar a la democràcia com un trist residu irreconeixible del que havia estat. Van ser precisament, els primers ajuntaments democràtics els que feren les primeres inversions per recuperar la festivitat. No és acceptable esquivar,de forma autoritària i antidemocràtica, tot eixe esforç de tant gent que es repetix des de fa anys. Però és que sembla que Arturo Climent Bonafé, viu en una altra època, com demostra la pàgina web de la seua abadia: totalment en castellà i d'horrible estètica (amb tots els diners que ha rebut de la Generalitat i l'Ajuntament arran de la Llum de les Imatges, el mínim que podia fer és posar-la, almenys, en els dos idiomes). Afortunadament, altra gent de bona fe, com l'Escola de Danses i l'Associació del Corpus, amb el recolzament dels col·leges i pares en vista que a les sis de la vesprada no estava plovent, sense l'acompanyament de l'Abad i els personatges bíblics, van traure ahir la resta de la processó.

Enhorabona a aquestos valents i valentes i a tots els xiquets i xiquetes que la feren possible!!!

18 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic content... de vore que eixiren els xiquets i xiquetes, enhorabona.
L'esglèsia com sempre no es mulla.

Olga ha dit...

Quines fotos més emotives!

Certament no ha estat fins a aquest any que he sabut de l'odi de l'abat vers la festivitat del Corpus,..

Felicitats als qui la fan possible!

Roxie ha dit...

Fenomenal tractament de la informació. Objectiu però compromès. I Magnífiques fotos. Enhorabona!

Anònim ha dit...

Una vegada més la prepotència del Sr. Abat ha estat patent en el dia de Corpus.El mal oratge ha segut l´escusa per imposar el seu criteri per damunt de qualsevol consideració i decisió que devia d´haver-la compartit almenys amb l´Ajuntament i l´Associació del Corpus que fan possible el treball i la dignificació de l´acte i no ell que sols eix a representar al clero, però no a presidir la processó que li correspon a l´Ajuntament. Ja es hora que ens plantejem la permanència de l´abat en Xàtiva per soberbi i dictador.

Anònim ha dit...

Magnífiques fotos.
gràcies als qui fan possible una festa tan bonica.

Anònim ha dit...

Pense que el que ha passat aquest any en el Corpus es per a reflexionar i responsabilitzar al totpoderós abat, perqué no eixira la processó a l´hora asenyalada. Ell i sols ell va decidir la seua suspensió sense altre argument que la Custodia perillava pel mal oratge. Decisió precipitada sense comptar amb les altres institucions implicades. ¿Per qué no fer-la tota claustral? ¿Per qué no participar els símbols i personatges bíblics en la Seu?. A aquesta persona no li importa res i menys el respecte a la tradició. Pallassos, figurons, alegories, cirialots etc. es runa i elements indecorosos que ni tenen lloc en la processó i menys en la Seu. Senyor abat siga més obert de ment, més condecendet i no tan intransigent i autoritari. Per la seua actuació sols està creant enemics i allunyant al poble de l´esglesia. Vosté que deu donar llum, dona fum. Atengas a les possibles conseqüències. Jo signaria perqué es traslladara voluntariament a altre lloc.

TdlH ha dit...

Voleu que vos done una exclusiva sensacionalista? Premi per al qu'endevine en quin poble va estar «don Arturo» de rettor antes d'anar-se'n a 'i-Xàtiva...

O, millor encara, a vôre qui és el xulo qu'endevina -sinse necessitat de buscar-ho!- de quin poble és originari l'home este (i done una pista): vist que fe no en té ni bona ni cap (si nos no hauria tingut tanta por de que ploguera), & quin âtre famós creient i fill del mateix poble compartîx el seu primer llinatge?

Capità Superflipo ha dit...

Ací hi ha lloc per a tots. Benvingut Anticrist!
Actualitat de l’entrada, adequada reflexió i molt bones fotos. Segur que ets l´Anticrist? Jo crec que ets “un angelo con due bolas e una perindola” (perdó pel meu italià de la Tasca Anna).

Anònim ha dit...

Antonio-Luis de l'Hostal no et faces de rogar iparla-nos de les arrels d'aquest individu que tenim per abad a Xàtiva.

Capità Superflipo ha dit...

Sí, Toni, digues-ho i digues també qui feia d´escolà.

Anònim ha dit...

Enhorabona per les fotos, molt xules,... i gràcies a la gent que organitza uns dels millors corpus per no dir el millor de tot el País Valencià.
Endavant, no recorde corpus en Xátiva millor organitzat,... tampoc sóc un gran expert però em va encantar.

Gràcies

refelet ha dit...

Siga benvingut Anticrist, vosté i les seues fotos!

Anònim ha dit...

Per a la vostra informació, l'Abat Arturo te el poder suficient com a an-nular una processió. Per lo tant jo veig molt mal que s'aiga fet.

Anònim ha dit...

He llegit els comentaris escrits i veig molt poca caritat cristiana per les burles i insults a l'abat. Pense que és possible que s'hagen malinterpretat les intencions de l'abat per culpa d'uns prejudicis previs. En una processó religiosa, el protagonista sempre ha de ser Déu, i no els cabeçuts. És obligació de quansevol retor vetlar per la dignitat i la solemnitat dels signes i rites religiosos.

Anònim ha dit...

A vore Toni, m'agradaria saber a qui te referixes quan parles d'eixe creient i fill del mateix poble que Arturo, que és Llombay.

Va estar a Agullent i a l'Alcudia antes d'anar-se'n a Xàtiva, no és ninguna exclusiva sensacionalista.

Anònim ha dit...

El dia que aquest personatge s'en vaja de Xàtiva..repicarà la campana Maria de la Seu. Front a tot el que ha passat recentment (pederàstia de Pablo Ortega Aznar a Carcaixent, tràfic de drogues de la catequista Desamparados Sanz...)..front a tot açò, més prepotència i chuleria del "senyor Abat". Que Déu el pille confessat!

Anònim ha dit...

Que al Abad no li agrada el corpus, es totalmente fals.
El copus, es una festivitat de gran importancia per als creients, perq creguem q el cos del nostre Senyor es present en la eucarístia. Com els q no creuen en Deu igual lo dona q se banye la sagrada forma com q no, pues q roin q es el abad.
La responsabilitat del abad es guardar per el aspecte religios de la processio, i estic segur q la va anular en molt de disgust, perq se q lo agrada traure la custodia per els carrers de Xativa.

Anònim ha dit...

L'abad a prendre fanta! Al final el Cardenal Cañizares l'ha cessat. El premi a la prepotència i a la seua falta de humiltat. Savia nova i menys sobèrbia, esperem!