divendres, 18 d’abril del 2008

Sóc un animal especista ¡¡¡

L'especisme és un terme encunyat en 1970 pel psicòleg Richard D. Ryder i que ho va aplicar a la discriminació basada en la diferència d'espècie animal. La discriminació especista pressuposa, que els interessos d'un individu són de menor importància pel fet de pertànyer a una espècie animal determinada. Esta discriminació és una actitud prou arrelada en totes les cultures. La representació més comuna d'este és l'antropocentrisme moral, o siga, la infravaloració dels interessos d'aquells que no pertanyen a l'espècie animal homo sapiens.



En 1986 va ser definit pel Diccionari d'Oxford com "l'assumpció de la superioritat humana sobre altres criatures, la qual cosa porta a l'explotació animal."

El terme especisme prové de la paraula "espècie", i indica l'actitud humana segons la qual la pròpia espècie (humana, en este cas) és privilegiada per algun motiu respecte de totes les altres espècies animals.

Una de les seues conseqüències més constatables és l'explotació que patixen els animals (no humans) en mans dels animals humans. Esta explotació busca sempre el benefici de l'espècie humana en detriment de la resta: l'home mata als animals per a menjar la seua carn, per a vestir-se amb les seues pells i crear mil formes d'utilitzar-los profitosament com a productes. Tanca als animals salvatges per a "conéixer-los" o "conservar-los", per a experimentar substàncies, per a divertir-se a costa seu o per a torturar-los fins a la mort. En tots estos casos (que reflectixen les bases de la indústria alimentària, d'entreteniment, "de la moda", científica, etc.) l'espècie humana nega certes condicions dels animals per a sacrificar-les a fi del "bé humà".

Al ser l'especisme una superposició del ser humà per sobre altres espècies, se li contraposa la idea de la igualtat com a condició d'equiparació entre espècies. Esta igualtat consistix en el fet que tots els sers vius, independentment de les seues característiques individuals, posseïxen interessos que pel fet de ser concomitants a la seua existència són considerats com un bé per a ells.

D'esta manera, si tots els sers són diferents (quant a la seua fisonomia, intel·ligència, desenvolupament psíquic, etc.) i cada un compta amb diversos interessos que ho determinen, llavors hem de buscar un punt d'igualtat que els relacione, una característica que els determine a tots per igual. Esta característica que unix sers tan diversos l'argumenta Singer adherint al concepte central de l'utilitarisme de Jeremy Bentham: la sensibilitat. Per a Bentham, al considerar la validesa moral dels animals no humans:

No hem de preguntar-nos: poden raonar?, ni tampoc: poden parlar?, sinó: poden patir?

Esta sensibilitat, com a capacitat per a experimentar plaer o dolor és moralment rellevant alhora que considera equivocat qualsevol mitjà que cause patiment intencionadament, perquè:

si un ser patix, no pot haver-hi cap justificació moral per a negar-se a tindre en compte este patiment. Al marge de la naturalesa del ser, el principi d'igualtat exigix que el seu patiment compte tant com el mateix patiment de qualsevol altre ser.

El veganisme és una filosofia i un estil de vida que rebutja esta discriminació.

Fonts: wikipendia.com, ecosofia.org, youtube.com

9 comentaris:

Tarsan, President de la República de les Mones ha dit...

Esta entrada m'ha commogut! Els meus amics els animals patixen molt!

Benvingut Jorodowosky.

Anònim ha dit...

Molt bé, ja podeu ficar-se davant d'un lleó en més fam que la jaqueta d'un guarda, i deixeu que la nataura segueixca el seu curs.
Ale, que no patixquen els animalets...

Tarsan, President de la República de les Mones ha dit...

Sr. o Sra Anònim/a:

Vol dir que les places de bous com la d'Alfonso Rus seguixen el curs normal de la natura? Si va a contestar, faça un esforç, i pense's molt bé la resposta...Salutacions cordials.

Tadeus ha dit...

Un article molt interessant. Jodorowski, no sé qui és vosté però m'agraden les coses que hi diu. El maltractament als animals i la seua explotació per part dels homes és una d'aquestes coses que costa comprendre. Però potser tot anirà canviant. No crec que les corregudes de bous duren eternament, algun dia desapareixeran. Igual que el consum de tabac, la discriminació per motius de sexe i tantes altres lacres que arrosseguem des de fa segles.

Tarsan, President de la República de les Mones ha dit...

No "Jodo", amic Calinca, "Joro"!

Capità Superflipo ha dit...

Suggeridora entrada. Està clar que l´anònim ha volgut llegir altra cosa en un text tant clar i ben escrit. Enhorabona Jorodowosky 'Especimenus'. No trobe on es diu que ens fiquem davant d´un lleó ni res paregut. I si que trobe les idees de captivitat, de fer sofrir, de torturar i de sacrificar als animals. Però bé cadascú li dóna el sentit que vol al que llegeix, així que jo també vull comentar el sentit que li dóna una mona furona, almenys un d´ells.

Una cosa és matar per supervivència i un altra per plaer, gaudiment o per mera sobreexplotació capitalista-consumista. Açò em suggereix el text que llig. Potser el ser humà siga l´únic animal que faça açò. I està molt bé que aquest text ens ho recorde perquè, a més, l´especisme potser dins l´especie humana s´anomene racisme. I que a alguns es semble "natural" que no val el mateix la vida d´un negre africà que la d´un europeu.

I com deia un torero: on hi haja una bona correguda que s´aparten els bous.

Anònim ha dit...

Que li ho diguen sino a Charlton Heston, que en pau descanse... i després es va dedicar a aixó de les armes,veus com es el ser humá, no va aprendre molt en el Planeta de los Simios no. He ací un tio que l´importaven posiblement mes certs animals que les persones, algú hem pot dir com se li diu a açó (filldeputisme no?)

Anònim ha dit...

Bé, en primer lloc, la plaça de bous no és d'Alfonso Rus. Alfonso Rus algun dia desapareixerà i les seues cagades perduraràn, fins que aparega un altre Alfonso Rus que les canvie. Tota la vida hi hauran personatges com aquest, i tota la vida hi hauran com jo o com vosaltres. Eterns inconformistes que saben criticar però que no aporten res a la societat, tant siga per a bé com per a mal. Malauradament l'unica manera que ens ofereixen per a canviar algo es votar, on val el mateix el vostre vot que el d'un estirajaquetes afiliat al PP.
Espere que no sigau dels que trauen el gos a pasetjar per a que arreplegue les caguerades un altre.
Jo també vos salude cordialment.

jorodowosky ha dit...

Amics i amigues penjolleros...
Vos he de dir que tots vosaltres també sou animals especistas,
alguns més animals que altres, ...i alguns mas animalitzats que altres,
Que em disculpen els vegans.... algun ha d'haver.
Respecte al senyor Rus, és indiscutible que disfruta veient torturar als animals.
Ningú s'ha referit a eixa galàctica instal·lació que ha creat per a
tal fi, però ja que ha eixit a la llum parlarem d'ella en pròximes entrades.