dilluns, 26 d’octubre del 2009

Passejades pel Comtat (i III)

Fira de Tots Sants

Fou instituïda el 1346, per privilegi reial de Pere IV el Cerimoniós, concedit a Roger de Llúria. Tenia una durada excepcional; se celebrava des del 29 de setembre fins al 14 d'octubre. Gaudia de nombrosos privilegis, com ara la franquícia (exempció de càrregues fiscals) a les mercaderies de compradors i venedors durant el dies de fira i durant els jorns d'anada i tornada. Originàriament, se celebrava a la plaça de la Vila, però en el segle XV fou traslladada a una zona veïna de l'actual plaça del Pla. Aquest nou emplaçament es va mantenir fins al segle XVII. A partir de 1671, la fira canvià de dates; passà a celebrar-se per Tots Sants.


El 1743, es canviaren novament les dates, a instàncies de l'arquebisbe de València, per evitar la coincidència amb la festivitat religiosa. Però el 1745, en vista dels mals resultats comercials, tornà a la diada de Tots Sants. El 1747, es van abolir els seus privilegis. Durant la primera meitat del segle XIX, la fira deixà de celebrar-se a causa de les epidèmies, les guerres i la pèrdua de collites. Però a finals de la centúria, bé que altres esdevinences semblants desapareixien gradualment, absorbides pel nou model d'economia capitalista, la fira de Cocentaina recuperà la seua importància.



Al principis del segle XX, començà a diversificar-se. A hores d’ara, compta amb diversos espais: l’exposició de maquinària agrícola, el soc àrab, el mercat cristià, la zona d'atraccions infantils, l'exposició d'animals... La zona d'atraccions per als xiquets se situa al carrer de la Creu; la fira d'animals, a la plaça del Pla, junt a les parades de productes típics i joguines. És tradició de fer l'esmorzar de la fira, a base de faves tendres, embotits i sardines. A la dècada dels vuitanta, s'incorporen a la festa el Certamen Coral de la Fira de Tots Sants, competicions esportives i les exposicions temàtiques organitzades pel Centre d'Estudis Contestans.

Als noranta, s’hi afegiren la Mostra del Comtat, la Fira d'Artesania, la Mostra de Joves Creadors Contestans, la Fira del Llibre, el Soc Àrab (instal·lat a l’antic barri mudèjar) i el Mercat Medieval, que s'expandeix pel nucli històric de la vila. La fira de Tots Sants està declarada Festa d’Interès Autonòmic i pretén d’obtenir la qualificació de Festa d’Interès Turístic Nacional. Es tracta d’una de les fires més antigues de l’antiga Corona d’Aragó. Durant tres o quatre dies, arriba a atraure nombrosíssims visitants.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Collons, Escrivà, posa les fotos més grans! que ens anem a quedar cegos amb tanta racaneria!

Anònim ha dit...

Excel·lents post els de la sèrie "passejades pel Comtat" que ens ha regalat, amic escrivà de cort.
Sols volia comentar que l'Ajuntament de Concentaina enguany farà una exposició al voltant de la figura de Gustavo Pascual Flacó, creador del famós "Paquito el chocolatero". Es celebra el centenari del seu naixement a Cocentaina.