divendres, 4 de setembre del 2009

EL PENJOLL EN UN HORINAL

Ahir divendres vaig tindre el gust d'esmorzar amb el poeta, recitador i sacsejador literari Josep Pedrals en un baret del carrer Elisabets de Barcelona, i com aquells que col·loquen la lluna en un cove m'ha proposat col·locar El Penjoll en un Horinal. M'explique:
Havíem quedat pel plaer de xarrar i en una d'aquelles el tio em pregunta si està a temps de participar en els I Jocs Florils. Li dic, collons Pedrals, vas amb més retard que l'alcassarenyo, però si vols pots enviar fotos al Saló d'El Penjoll. Acte seguit se m'agarra a les solapes de la camisa, se'm declara profundament valencianista i em proposa fer alguna cosa junts El Penjoll i l'Horinal. L'Horinal és un banc de proves literari que el Pedrals té muntat des de fa set anys en l'Horiginal, bar de llarga tradició poètica situat al carrer Ferlandina, just davant del Macba. Per posar un exemple em proposa fer un recital amb els poemes satíricopolítics dels Jocs Florils. Jo li dic que tenim pendent un recital-paella. Em diu que sí, que sí, que això ja ho té ell al cap. Li explique millor qué és El Penjoll. Diu, genial. Em conta que Andreu Galan encara està enfadat perqué no sé qui de vosaltres li va destrossar un poema. Sí que li dura, dic. És que és molt sentit, diu. Potser s'estima massa el que escriu, o potser té por, o potser no sap ben bé qué ha escrit. La gent jove que escriu no té sentit de l'humor, per a ells tot ha de ser transcendent, i llavors tot el que escriuen acaba sent igual d'avorrit, concloem. Parlem dels Pedra Foguera, que no paren de portar propostes a l'Horinal. Ah, Pedra Foguera, quina gran troballa! Si veiéreu quines dones tenen! I quins hòmens! Quina gran pèrdua per al Penjoll! Seguim xarrant d'altres projectes, aconseguim arreglar el món, paguem i mo n'anem de volteta fins a Arc de Triomf.
Però aleshores, qué fem? li pregunte. El que vulgueu, diu. El que vulguem, diu!
Està Barcelona preparada per a un desembarcament penjollaire? Qué fem, penjollaires, travessem el Xúquer, l'Ebre i el Llobregat?
S'accepten propostes!

24 comentaris:

Capità Superflipo ha dit...

Clar que Barcelona està preparada per a un desembarc penjollaire!... I abans que existira El Penjoll. Madrid és la que no està preparada, perquè no té port.

En quant a propostes, hi ha tantes possibilitats que no se m'ocorre només una... Encara que una possibilitat és fer-les totes al mateix temps.

Tadeus ha dit...

Sr del Corralot: l'enllaç aduit per vosté no du a l'Horinal, sinó directament al restaurant anomenat l'Horiginal. ¿Són una i la mateixa cosa?

A vegades passe per blogs literaris i poètics i me n'adone que abunda l'elogi mutu i que uns i altres solen recolçar-se com si formaren part d'una germanor de lletraferits o comfraria de poetes o de gent que va de poeta. ¿Sap el Sr Pedrals que en El Penjoll, a banda de repartir elogis, també repartim hòsties dialèctiques?

Per altra banda, alguns dels que intervénen en el Penjoll (dic "intervénen" amb accent per si alguna vegada s'inventa el verb "intervendre" i evitar així que algun ultracorrector em corregisca a posteriori) ho fan moguts quasi exclusivament per una motivació ideològica o política, cosa que, disfressada de producció literària, sol donar resultats patètics, o pitjor encara: avorrits.

Dic tot aço perquè no sé molt bé com podrien encaixar el Penjoll i els de l'Horinal. De tota manera, Sr del Corralot, pot anar buscant alguna bona sidreria barcelonina per si ens hi deixem caure...

Cul de sac ha dit...

Señor Calinca, a l'apartat "poesia" que apareix en l'enllaç de "'l'Horiginal" junt amb "menús", "fotos" etc... podrà accedir al bloc de "l'Horinal". Curiós això d'este Bar, en l'apartat de menús només apareixen preus, entres en una web de presentació d'un bar i no pots saber que collons es menja allí. Bo, a mi les calories que em puga aportar un menú de poesia em distrauen una estona però si no hi ha companatge pel mig, Barcelona ja em pots esperar (goleta dixit). Ara, si cal anar se'n va, que segur que menjar menjarem i com d'aportar es tracta ací va la meua proposta: no estaria malament, en un lloc assaonat en poesia, oferir una lectura de relats en prosa. Per exemple, es podria fer una lectura de microrelats de l'última edició i condimentar-la, a part de amb calories, amb musiqueta. Un format podria ser la lectura d'un relat guarnida, després de la lectura, amb una cançó triada per l'autor. Açò crearia pauses d'uns minuts entre lectures per a comentar la jugada. Si al final, per a completar, ens deixaren fer allí una bona paella de conill i pollastre "pos pâ caga-se".

Unknown ha dit...

compteu amb els meus Ubi Sunts... (jejeje!!! hem creat un monstre...)

Alietes el del Corralot ha dit...

Superflipo: podria concretar?

Calinca: A mi (i també al Pedrals) els lletraferits i les seues capelletes me la bufen i no me la constipen. Pedrals sap que en El Penjoll hi ha garrotades per a tots (com si no estaria al corrent del malhumor de Galan?), i el tio es descollona. No ens mouen les capelletes sinó el fet d'escriure i, en tot cas, presentar al públic el que un ha escrit, sense por ni vergonya.
El Penjoll no cal que encaixe en l'Horinal: no ens han demanat matrimoni, només ens han convidat a fer el que vulguem. Es tracta de moure un poc el cul i de muntar un comboi, si és que volem.
Potser no he encertat l'enllaç, però seguisca els passos que li indica Cul-de-sac.

Cul-de-sac: Això són propostes, sí senyor!
Quant a la carta del restaurant, li recorde que Barcelona és part de Catalunya i que no és que els catalans tinguen fama d'agarrats, és que HO SÓN. I no sap vosté com es miren la pela!

Propose: I si fitxem a Toni de l'Hostal com a cantautor oficial d'El Penjoll?

Tadeus ha dit...

Sr Alietes, moltes gràcies pels aclariments. M'alegre de saber una mica més de Pedrals i comprovar que no és el típic poeta gremial.

La proposta de Toni de l'Hostal com a cantautor 'oficial' em sembla malament. Crec que, hui en dia, no està involucrat de cap manera en el projecte del Penjoll. Fins i tot li van fer un ERO, ¿no? A més, ¿des de quan hi ha coses 'oficials' al Penjoll?

La proposta de Cul de Sac invita a pensar en els penjollers davant d'una posada en escena. Ummm... Crec que és interessant, però hem d'anar amb compte de no convertir-ho en el que no és.

Alietes el del Corralot ha dit...

El veig molt reticent, Calinca. Una miqueta poreguita. Poc llançat.

Una posada en escena seria preciós.

D'acord, lleve l'adjectiu "oficial". Toni de l'Hostal ha sigut despatxat com a autor d'El Penjoll, la qual cosa no vol dir que no siga un pàcaro de molta consideració. Cada volta que l'escolte cantar pel YouTube m'agrada més. Ha participat ja com a "mantenidor" (¿?) dels I Premis dels Blocs de les CCCC i el coneixem personalment. No veig per qué no el podem convidar.

S'accepten més i més propostes!!!!
De fet, s'accepten totes.

Capità Superflipo ha dit...

Jo no he anat mai a un acte literari i no sé quin és el protocol. No sé què es pot fer i què és el que no es pot fer. Per exemple, no sé si està mal vist acudir amb barba poblada i trage de fallera. Ara ja dic que veig tantes possibilitats que no sé si cabran en un Horinal.

Per descomptat, estic a favor de la presència de Toni de l’Hostal, però també hauríem de desembarcar amb l’artilleria pesada, i quan dic pesada estic pensant en Mike Canon.

També estic d'acord en que tot el que es faça en l'Horinal succeïsca al ritme de cuinar una paella. I que no falte una traca, l'orxata i els fartons...I que sone l'himne regional quan entrem al vàter a fer de ventre i mostrem el que és un bon 33.

Tadeus ha dit...

¿Ha pensat en un possible patrocini de Canal-33?

Parlant de música, Sr Superflipo, ¿com es possible que se li haja oblidat la imprescindible presència dels Big Score?

Per altra banda, ¿i si vosté es disfressa de Georgie Dan? ¿O d'Andreo?

Alietes el del Corralot ha dit...

Braseria Sidreria Donosti. Rosselló, 365.
Rest-Braseria El Llagar de Granda. Muntaner, 92.
Sidreria San Fermín. Moll de Gregal, 22.
Sidreria el Furacu. Girona, 52.
La Casa Asturiana. Rambla Just Oliveras, 1. L'Hospitalet de Llobregat.

També podem passar per La Viña del Senyor, a fer uns vinets, Plaça de santa Maria del Mar. I pel Xampanyet del carrer Montcada.

Bones propostes, Capità. Només cal anar triant: esta sí, esta no, està també... i ajustar-les a un bon xou.

Tadeus ha dit...

Crec que amb esta llista d'Alietes podem tenir una jornada d'allò més 'sideral'.

Unknown ha dit...

crec que podria estar molt bé, encara que després no ens deixaren tornar de nou...

peguie ha dit...

A mi em sembla molt bé tot però quina data seria? perdoneu però he d'organizar-me l'agenda...tenim una visita al caure

Cul de sac ha dit...

A mi també em sembla molt be, però no sé el què. Algú m'ho pot aclarir?

Unknown ha dit...

¿qué seria? ¿una mena de presentació i recital més o menys "dramatitzat" de poemes i contes penjollers i de remat un soparet amb paella valenciana, feta per algu dels nostres excelsos cuiners, i passar un o dos dies bons per Barna? no sé, no sé...

refelet ha dit...

Alietes, recorde que li vaig enviar un correu proposant-li una cosa pareguda per als Premis Bloc de les CCCC, aprofitant que comptàvem amb Toni de l'Hostal i Toni Speed. I vosté em va dir, nooooo, tampoc hi ha que cremar a la gent tan prompte. Clar que al final vosté no va poder acudir als premis i això ja ho entenc millor, perquè el que no volia era perdre's la festa! I ara va i ens la tira més llarga i en públic. I clar, si no tornem l'envit cagarris, no? Doncs jo crec que Superflipo va de farol i el seu company Calinca no porta res i es retirarà al final en la segona mà, com sol ser habitual, però jo no, jo retruque! Això de Toni de l'Hostal ho vull vore i ja que estem convidaors, propose que convidem a A ta mare va que fumes, que segur s'apunta. També propose que li ho diguem a Toni i a Gemma Speed (I Adriàspí també). I Terradelfoc que toquen eixe bluset que li van fer al Penjoll al principi d'obrir el bloc. També vull que actuen Supercoco i els Minga Brothers. I per a preparar l'esdeveniment (i que rebente el biscooter), propose que convoquem un concurs d'esquetxos i els que isquen guanyadors els representem eixa nit.

Això de moment...!

Tadeus ha dit...

Em pareixen bé les propostes de Refelet, com qualsevol altra. Tampoc tinc res en contra de cap de les persones mencionades per Refelet. Quan vaig fer el comentari sobre Toni de l'Hostal la meua reflexió anava en el sentit següent: ¿No podria ser que la comunitat penjollera, sense massa aditaments exteriors, puga donar de sí alguna mena d'actuació que valga la pena? ¿Ens fan falta reforços, o és que volem que cada vegada que El Penjoll fa una cosa més allà de la xarxa s'haja de fer amb l'ajuda necessària d'animals escènics varis? ¿No som prou animals nosaltres? Podem disfressar-nos, cantar, ballar, què sé jo. Tot el món té talent, cal buscar-lo.

refelet ha dit...

Vol dir que té cartes i no es retira?

Tadeus ha dit...

Li recorde que el dia dels Premis als Millors Blogs vaig assitir a l'acte. La proposta barcelonina és seductora i ilusionant. Jo podria disfressar-me de gaiter asturià. O de Bonelo, el porter de la selecció de Malta que va rebre 12 gols aquell famós dia. Només cal utilitzar la imaginació. És més, no sé si ho sap però m'està venint la inspiració per a escriure una obra de teatre, després de no sé quants anys (l'obra, això sí, és en principi independent de l'acte de Barcelona). ¿M'estaré rehabilitant?

refelet ha dit...

Doncs ja ho han vist, la partida continua...a qui li toca tirar carta?

Capità Superflipo ha dit...

Repetisc: una possibilitat és fer-les totes a la vegada. Seria com un bufet lliure a l'Horinal.

Unknown ha dit...

lo del "no sé, no sé" del meu comentari anterior era una ironia... a mi m'agrada la idea molt...

Alietes el del Corralot ha dit...

Refelet, no barrege les coses, home! A més, la festa dels blocs de les CCCC va ser un èxit. Qué més vol? Potser el cagarri era jo.

A ta mare va que fumes, Toni Speed, Terradelfoc... Ssssstupendo! Els veig com a complements del gros de l'espectacle que ha de ser la interpretació dels textos: microrelats i poemes satíricopolítics.

Els Minga Brothers mai han actuat en un acte programat.

Vestuari? A gust de Calinca.

Un Calinca inspirat després d'anys? Qué més volem?

Tarsan, President de la República de les Mones ha dit...

Propose el pont de la prostitució (es diu així?) per a preparar-ho amb una mica de temps.