dimarts, 10 de març del 2009

BONREPÒS I MIRAMBELL


Sant Cebrià i Càndid



Dia del Mestre. Dia de la Solidarit amb el Tíbet. Festa Jueva del Purim




Situat al nord de la ciutat de València, al marge esquerre del barranc del Carraixet. La superfície del terme és completament plana. El barranc del Carraixet serveix de límit per l'oest i sud. El poble de Bonrepòs està situat al marge esquerre de l'esmentat barranc; el caseriu de Mirambell forma quasi un nucli urbà amb Bonrepòs i existeix també població diseminada per diverses alqueries. Actualment té prop de 3.000 habitants. La parròquia té per titular la Mare de Déu del Pilar i pertanny a l'Arxiprestat de Sant Miquel dels Reis.

Antigament va ser una alqueria, que s'anomenà Bell-repòs, que amb la presència de Jaume I es va convertir en zona d'esbarjo. Malgrat això, aquesta situació no va durar molt de temps, ja que el mateix rei Jaume I la va donar a Constantí de Ros, després de passar de nou al domini reial, el rei Joan II l'entregà a Francesc de Menaguerra en 1472. Al segle XVI passà a l'administració de la família Montoliu i Talamantes. Mirambell fou antigament una moreria, que concedí el rei Joan I, per privilegi, del 6 de desembre de 1472, a la família de Jardí i de Menaguerra.

Pel que fa a l'aspecte eclesiàstic, Bonrepòs denpengué de Carpesa, el mateix que el seu annex Mirambell; però tenint en compte l'Arquebisbe Sant Joan de Ribera que per tal d'anar els fidels a l'església matriu "cal travessar per un gual un barranc que de vegades duu aigua molt bruta per les pluges i consta que mai no han anat els moriscos de Bonrepòs i Mirambell a missa a Carpesa, ni s'hi han instruït en la fe; per tant, concloent el plet que hi ha sobre això, s'erigirà una vicaria perpètua de la Mare de Déu de Bonrepòs, i com a annexa d'aquesta l'església de Sant Joan de Mirambell, on duplicarà el Vicari Perpetu. Desmembrant-se de Carpesa." Constava aquest indret en 1574 de vint cases de cristians vells. L'església, que es va construir aleshores, persistí fins finals del segle XVIII en què s'edificà l'actual. Sobre el solar de la mesquita de Mirambell es va construir l'església, davall l'advocació de Tots Sants que va ser substituïda posteriorment per l'actual dedicada a Sant Joan Baptista.

Cases de Bàrcena va ser una alqueia musulmana. A mitjan segle XVIII es construí una ermita dedicada a la Verge del Pilar. Va ser annex de Bonrepòs, del qual es desmembrà com a parròquia independent el 29 de desembre de 1953. Actualment té uns 500 habitants.

PD: La documentació ha estat treta del fullet ALELUYA.