dijous, 2 d’octubre del 2008

LA DISCOTECA DE LO POL (IV)


THE NATIONAL - Boxer (2007)

L'eixida en 2005 del seu tercer disc, Alligator, ja ens va fer reparar en el potencial de The National, una formació originària d'Ohio amb Nova York com actual seu creativa. La crítica peresosa els ubicava en un menca d'intersecció de camins entre l'obscuritat d'Interpol i la cadència de Tindersticks, però els trets ja no van, si alguna vegada ho han fet, per ací.

Amb Boxer (2007), The National ha guanyat la categoria de formació que, com els grups abans esmentats, serà emulada o directament copiada. La virtut de Boxer rau en la gestió d'una aparent senzillesa: partint del format acústic i de melodies que no semblen progressar, assistem al creixent de les cançons adornades per cordes que subratllen sense arribar innecessàriament a l'èpica, percussions memorables, arranjaments exactes (tot i ser responsabilitat de Sufjan Stevens, un artista referencial però amb tendència al barroquisme) i, el que li dóna personalitat a la banda, la profunda veu de (baríton?) Matt Beringer, un dels vocalistes del moment i, a més, un frontman més que aceptable en directe.

Boxer és un disc homogeni perquè en pocs moments decau la intensitat: Mistaken for estrangers, Fake empire, Ada, Slow Show o Brainy, per citar algunes, són d'aquelles cançons que lamentes que acaben. Però de seguida apareix en el reproductor un altre tema que capta l'atenció o que la supera. Un disc per escoltar a la manera canònica: de dalt a baix, respectant la seqüenciació original.

Es pot afegir que tot i les dificultats aparents de traslladar amb vigor aquesta proposta al directe, The National van fer una de les millors actuacions que podérem veure a la passada edició del FIB; tocaren amb emotivitat, nervi i demostraren saber dosificar amb saviesa els seus millors temes, que ja són uns quants.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Aprofitant l'avinentesa, m'agradaria saber, en paraules ni més ni menys que del propi Lo Pol, què és la Interpol?

Lo Pol ha dit...

Inter-Pol, com el seu nom indica, és un gran grup. Sobren comentaris afegits.