diumenge, 17 d’agost del 2008

Gran Fira, petita Xàtiva

Diu una dita castellana: "Dime de qué presumes y te diré de qué careces". Segurament hi haurà un equivalent al País Valencià o a Catalunya o les Illes. Tal vegada algú de vosaltres el conega, però per al cas tant em fa. Cite tot seguit d'un programa qualsevol de la Fira de Xàtiva: "Gran concurs de fira de Xàtiva de tir de coloms a braç", "Gran mascletà", "Gran correguda de bous" i també "Gran correguda de bous mixta", "Gran gala homenatge a Bruno Lomas", "Gran concurs de retalladors de bous", "III Gran concentració de motos vespa" (aquesta és molt bona), "Gran festa de les paelles" i "Gran Castell de focs artificials". Aquestos són alguns dels fastuosos noms dels actes programats per a la Fira de Xàtiva que podeu trobar al programa entre d'altres no menys bufonescos com: "Concurs Internacional" o "Sensacional espectacle eqüestre". Aquesta forma de presentar els actes de fira és tan pretensiosa que resulta còmica de ridícula que és. Algú s'imagina aquestos augmentatius en un programa d'actes a València? No cal que ho feu, podeu comprovar-ho al programa de falles de València 2008. No voreu en lloc "Gran mascletà" o "Gran castell" i menys encara "Gran concentració de motos vespa". A la capital, les mascletades són mascletades i els castells són castells i tots saben ja com són. La grandesa acompanya a qui la té sense que necessite pregonar-la constantment. El programa de fira, és lamentablement cateto i com es dia abans "de poble". I dir això, és, fins i tot, injust, ja que en molts pobles, segurament, no tindran tan poc trellat, quan redacten un programa de festes, de presumir d'allò que no tenen. El programa és pobríssim. Cucarella es burla de la fira per la seua castellanització dient que és la millor fira d'Albacete, però fins i tot això és impossible, perquè amb aquest programa no pot ser la millor fira de res. En canvi està fent cami de convertir-se en un gran circ de bufonades i pallassades. Quan més gran volem presentar la fira i Xàtiva, més xicotets i ridículs ens fem nosaltres. Però ja sabeu que en el país dels cegos el tort és el rei i com que a Xàtiva tots estan ocupats demostrant que són millors que l'altre, tenim el que ens meresquem, ja que a més divisió, més petitesa: Gran fira, petita Xàtiva, nosaltres l'hem fet aixina.

9 comentaris:

Capità Superflipo ha dit...

Que gran ets Refelet! Molt bona entrada. Així és la Fira. Què li anem a fer? Només se m’ocorre participar demà al Concurs Internacional de Bevedors d’Orxata i Fartons i fotrem una dotzena. Cal•lica, t’apuntes? Un políglota exiliat com tu asseguraria el qualificatiu d´internacional.

Anònim ha dit...

I also participate in the great contest of orchata drinkers. To ensure the international character to one hundred percent.

a drinker english

Anònim ha dit...

Açò és igual que quan arriba un circ: "Gran Circ Xinés", "Gran Circ Rus", "Gran Circ Aquàtic", el "Gran Prestidigitador"... Si ens fixem, moltes de les hipèrboles dels circ fan al cas. Vénen que ni pintades per a la nostra ciutat.

Tadeus ha dit...

Molt bona anàlisi, Sr Refelet. És cert que Xàtiva, en els darrers temps, s'està convertint en una ciutat una mica hiperbòlica, per no dir interplanetària (per allò de l'ovni).

Esta vesprada he estat veient uns curtmetratges de Hal Hartley, i això m'ajuda a enfrontar-me a la psicodèlia de Mr Flipo. Li desigte bona sort en el concurs de fartons de fartons, però li he de dir que jo no hi participe.

Hui he estat a Xàtiva i he donat una volteta per la Fira, però la visita ha sigut curta. El meu exili personal té cada dia més sentit.

Cul de sac ha dit...

Calinca, que enveja em fas, pero que sapigues que jo tambe estic d'exili (ara mateix estic a Atenas, i este mati he vist l'Acropolis i tots els seus deus grecs: Sifilis, Amigdalitis, etc...). Gran entrada la de la Gran fira de Xativa, pero que vos sembla la quantitat de ciutats que tenim dins d'una ciutat que, a la vegada, tan sols es un poble (Ciutat de l'esport, del transport, de la justicia). L'egolatria rusiana duta al seu maxim exponent.

PROSTATA (amb una mica de sirtaki): No cal que em digueu res dels accents, per que el "cacharro" des de on vos escric, ni els te ni els coneix.

refelet ha dit...

Disfruta molt Cul!

Tadeus ha dit...

Cul de Sac, afortunat tu que estàs a Atenes! Només et faltarà per veure un dels 'déus' helens, que no està a l'Acròpolis sinó a Pekín: el gran Pannaiotas Yanakis!

Per cert, què tal l'escena musical atenea? Veig que per uns dies estàs deixant de banda el power-pop i centrant-te més en el power-sirtaki. Va bé canviar de tant en tant.

Una abraçada des d'estes terres!

Anònim ha dit...

Al pas que anem es dirà GRAN FIGA DE XATIVA!

Anònim ha dit...

Complexes d'alcalde xaparret...