dilluns, 25 d’agost del 2008

El Tractat d'Almizra



Com tots els anys des de ja fa un grapat, a finals d'agost, se celebra la representació teatral del Tractat d'Almizra, al Camp de Mirra. Aquest és el tractat que signaren Alfons X de castellà (quan era infant encara) i Jaume I arran de la disputa per la conquesta de Xàtiva. Jaume I considerava a aquesta la clau de volta del Regne de València i veia inviable el seu sosteniment sense la ciutat de la Serra Vernissa. Durant la reunió Jaume I els digué als castellans: "...car qui en Xàtiva volrà entrar, sobre nós haurà de passar. E vosaltres, castelans, cuydats passar ab vostres menaces.". La disputa fou tan forta que Jaume I arribà a alçar-se per abandonar tot tractat i pronuncià la famosa frase: "No ha hom el món que vosaltres no féssets exir de mesura, per ço can fets totes les coses ab enguyl (orgull) e cuydats-vos que tot ço que vós volets deja hom fer". Finalment la mediació de la regna Na Violant d'Hongria propicià el pacte.
Al Camp de Mirra, durant les festes de moros i cristians, es recorda aquest històric pacte per a Xàtiva, que ens convertí en part d'Aragó i no de Castellà i que propicià que parlem català i no castellà (com a llengua pròpia). Com tots els anys, Romà Francés interpretarà el paper de Jaume I i aquest any, a més, se li donarà el premi Clau del castell del Camp de Mirra al cronista oficial de Xàtiva, Agustí Ventura, per la seua aportació a la preparació de la representació durant els primers anys.

Foto d'Antiblavers



4 comentaris:

Alietes el del Corralot ha dit...

Fa anys vaig tindre l'ocasió de presenciar esta posada en escena que pel seu caire popular (de poble, vull dir) resulta més entranyable que qualsevol altra cosa: ja sabeu: perruques, vestuaris passats de talla, discursos i diàlegs antiteatrals, interpretacions casolanes... però molt bona voluntat, això sí.

En aquella expedició participà també el dramaturg Tadeus Calinca. Vam celebrar molt una escena memorable que comença amb un escac mat del rei àrab. (Us enrecordeu, Tadeus?)

En definitiva, una bona excusa per anar d'excursió, que és el que toca. S'ha d'eixir més de casa!!!!

Anònim ha dit...

Algú em va dir que va anar a vore-ho i que al que feia de rei se li n'eixien les sabatilles d'esport per baix de la disferessa però el que tu dius , molt bona voluntat i molt de mèrit...

Tadeus ha dit...

Sï, Sr Alietes, recorde molt bé aquella excursió vespertina a Camp de Mirra, i ara que ho diu, també aquell sorprenent i dràstic escac i mat. Va ser una jornada curiosa i, com ja s'ha comentat, entranyable. Recorde també el discurs del cura local, energètic i vigorós, i una desfilada, prèvia a l'actuació, en la qual un Jaume I muntat a cavall passejava pels carrers del poble acompanyat d'una xicoteta banda. Recorde que alguns dels de la partida, inclòs jo mateix, ens vam unir al seguici reial pensant (erròniament) que es tractava d'una espècie de cercavila popular. Al cap d'un ratet ens vam adonar que, en ser els únics que ho fèiem, ens estàvem posant prou en ridícul. Vam fer un mutis pel fòrum i vam anar al lloc on es representava, amb certa pompa i circumstància, el Tracta d'ALmirra.

Per cert, d'això ja fa molts anys, no? D'aquell dia, vull dir.

Tadeus ha dit...

Tornant a aquella excursió de fa uns anys: El Sr Cul de Sac també hi era, no?