diumenge, 18 de maig del 2008

Entrevista amb el Brossa Quartet de Corda i Elies Barberà

Hui vos oferim una entrevista que li vam fer al Brossa Quartet de Corda i a Elies Barberà, que com sabeu, van actuar dijous 8 a València i divendres 9 a Xàtiva en un concert organitzat per CaMot. L'acompanyem d'unes fotografies de Vicent Marchirant i un text d'Eva Calabuig, que els amics de CaMot ens han enviat.

Les notes sonaven a l’Holocaust

El passat divendres 9, al saló d’actes de la Casa de la Cultura de Xàtiva, tingué lloc l’espectacle poètic i musical: Músiques de l’Holocaust, sota l’organització de l’associació Amics i amigues de CaMot. La cita fou a les huit de la vesprada, però una mitja hora abans ja anaven acudint per poder escollir un bon lloc.
La sala estava plena de gent, més de la que s’esperava. Les dues-centes entrades disponibles foren venudes i, a més a mes, s’afegiren divuit cadires més; un gran èxit. En sortir els artistes, vestits amb roba de l’època i la situació que representen, els aplaudiments de la multitud els donaren la benvinguda.
Una vegada al seient, comença a sonar la música de la mà de Brossa Quartet de Corda i s’escolta com la veu del poeta i actor Elies Barberà recita aquells escrits que ens deixaren en forma d’herència els qui visqueren i sofriren la cruesa dels camps de concentració durant l’Alemanya nazi.
Amb sols dos violins, una viola, un violoncel, un acordió i una veu amb caràcter, els protagonistes de l’espectacle aconseguiren el seu propòsit, fer reviure el talent musical i literari d’alguns dels artistes que restaren com a esclaus baix la dictadura d’Adolf Hitler; el millor homenatge que es pot desitjar.
El públic va poder gaudir d’algunes composicions musicals com l’Himne del Partisans, El jardí de les avellanes o Vals gitano. I també de fragments literaris de supervivents als camps de concentració com per exemple Jorge Semprún o Primo Levi.
L’emoció fou inevitable. Era tan fort el sentiment que els autors reflectiren tant a la música com als escrits que més d’un assistent no pogué contenir les llàgrimes.
Al finalitzar l’acte, en vista de l’èxit, el públic demostrà el seu grat amb una llarga estona d’aplaudiments.

Eva Calabuig


www.Tu.tv

6 comentaris:

Anònim ha dit...

EL concert va estar genial i Alietes molt bé!

Aprofitem poer agrair a TV penjoll l'esforç que fa per acostar-nos l'actualitat xativina i comarcal!

Capità Superflipo ha dit...

He estat esperant llegir comentaris sobre esta entrada, però, per a la meua sorpresa, sols he llegit un i tinc cert disgust, perquè sé que molts penjollers i penjolleres anàreu a escoltar 'Músiques de l’Holocaust' i no sé com no haveu dit res al respecte.

D´El Penjoll m'agraden moltes coses, però hi ha una en especial, i és la interactivitat que es crea amb els comentaris. Estos enriqueixen les entrades i també als propis autors. La tercera etapa d’El Penjoll demana que els lectors contribuisquen al projecte aportant els seus comentaris, les seues opinions, suggeriments, crítiques.... Als que fem entrades ens agrada veure l’acollida que tenen. Pot ser bona o ser roïn, però que siga, perquè resulta desesperançadora la indiferència del silenci... Després d’esta reflexió, vaig a fer dos comentaris sobre esta entrada:

1)Vaig anar a vorer ‘Músiques de l’Holocaust’ a la Facultat de Ciències Socials a València més per trobar-me amb l’amic Elies que per escoltar el recital. Als cinc minuts 'Músiques de l´Holocaust' ja m´havia fet pressoner del contrast d’emocions entre l'alegria del ritme de la música i la tristesa de les situacions que descrivien les paraules. Una barreja que arriba al cor... i al pensament. Em va sorprendre l’alta qualitat del recital. Molt de nivell. La meua enhorabona als artistes. Quina sort vaig tindre de viure este recital i d´impregnar-me de les seues emocions!

2) Una sort també és que algú d´El Penjoll es dedique a fer muntatges de vídeo i els penge. Esta entrevista, amb dos dels protagonistes de 'Músiques de l´Holcaust', és un bell record que Refelet ens oferix i que, a més, adorna amb unes quantes imatges d´Auschwitz de collita pròpia. Què menys que donar-li les gràcies!

Unknown ha dit...

capi! és que la gent és molt desagraïda!!! però molt!!!!

ara el concertet com tu dius fou molt emocionant...
i els resumets de PenjollTv li donen un puntet de qüalitat al bloc... així que, Refelet i cia., que no decaiga!!!!

Roxie ha dit...

Magnífic el vídeo. Enhorabona! Sens dubte un esdeveniment força emotiu, en un tema que a mi, especialment m'arriba. Fenomenal, Elies Barberà i el quartet. M'ha semblat una de les entrades millor el.laborades i més professionals. Impressionant.

Perlateuaculpa ha dit...

Tot, en aquesta meravella, respira qualitat. Gràcies per aquest moment.

refelet ha dit...

Ma que sou exagerats!

Mireu-vos l'entrada que acabe de posar per contestar-vos.