diumenge, 1 de febrer del 2009

EROTIKON. (Parts 6 i 7)

Fidels a la cita, continuem amb la nostra manera particular de vore la película Erotikon. Si encara no heu vist cap episodi, us animem a vore la primera entrega (ací) i els posteriors capítols d'aquesta saga txeca (ací i ací). S'ha de dir, per altra banda, que els comentaris que s'han anat afegint a les diverses entrades són més que interessants.
----------------------------------
Hui és el torn dels episodis 6 i 7. Ací teniu els enllaços de YouTube:
- Erotikon. Part 6.
- Erotikon. Part 7.

Una de les novetats és que hem descobert ja com es diu la protagonista de la peli. En els rè
tols, escrits en txec, apareixia la paraula Andreo, i això em va dur a pensar que aquest era el nom del protagonista masculí, però una filtració de dades provinents d'Internet ens ha desvelat que es tracta d'un nom femení, Andrea, i que aquest es correspon amb el paper estelar interpretat per l'actriu eslovena Ita Rina.

Llavors, ¿co
m es diu el protagonista masculí? Basant-nos en les mateixes fonts fidedignes hem descobert que el seu nom i cognom són... anglesos. Pel que fa al nom de pila, no és altre que George... ¿Què vol dir això? ¿Se'ns trenca el mite del 'Czech-lover'? ¿Estem davant d'un conqueridor nascut a Manchester o Philadelphia, en comptes de la bella ciutat de Brno o Praga? Hi ha, però, una altra possibilitat: potser el nostre protagonista és txec però ha decidit anglificar-se el nom. Recordem que en aquelles èpoques ja començava a imposar-se arreu del món la cultura popular nord-americana, sobretot a través del cinema, i que molts europeus van quedar fascinats davant d'aquest fenòmen. Un d'ells va ser el pintor alemany George Grosz (1893-1959), que fins i tot va arribar a canviar-se el nom, de "Georg" a "George", impulsat per la seua visió idealitzada dels EEUU. George Grozs és un dels artistes més destacats de l'expressionisme alemany. En els seus quadres (com el que veiem ací) va mostrar una visió satírica de la societat que l'envoltava. A més, aprofitava per riure's obertament dels feixismes emergents, cosa que el va dur a l'exili, precisament a Nord-Amèrica.

Dit açò, crec que convindria potser denominar el nostre protagonista simplement com a
Georg. Tindríem així un híbrid. ¿Per què no?

Doncs bé, la història continua. No apareixen nous prot
agonistes però els ja coneguts ens revelen noves facetes, com per exemple aquesta:









Una cosa que m'intriga és per què Georg, Andrea i el nóvio d'aquesta van junts a tot arreu. Per exemple, ací els tenim en u
n descapotable, en ple hivern (fixeu-vos en la neu dipositada sobre els barrets, deu fer un fret que pela!):

Com sempre, us invitem a vore la pelli i anar escrivint comentaris si us ve de gust.

11 comentaris:

refelet ha dit...

M'agrada molt l'Erotikon i m'agrada molt el caràcter anàrquic del Penjoll, però...no podria haver esperat un poquet i no xafar-li l'entrada a Josep Manel?

Anònim ha dit...

Crec que Calín ha fet bé són entrades diferents, són compatibles

Tadeus ha dit...

Té raó, refelet, normalment procure no 'xafar' cap entrada recent, però esta vegada m'he despistat, i l'he publicada 'només' dues hores després de l'anterior.

De tota manera, ¿quina és la diferència? ¿que l'anterior entrada estiga en primer plànol tres o quatre hores més, tal dia com hui, diumenge? ¿O cal esperar tot un dia?

A més, hi ha un problema tècnic: em resulta impossible saber quin és el resultat visual d'una entrada si aquesta no es publica. Les opcions de 'vista prèvia' ofereixen sempre un resultat distorsionat. Quan publique una entrada em toca retocar-la quaranta vegades fins obtenir el resultat que volia. Si programe l'entrada per a demà a les quatre, mai sé quin serà el resultat que obtindré. Si la deixe com a 'esborrany', és molt probable que algú estiga ja en 'cua' de publicació o haja publicat ja una nova entrada mentrestant. ¿Què vol que li diga? Jo seguisc alguns blogs que m'interessen i mai se m'escapa cap entrada, es publiquen com es publiquen.

Anònim ha dit...

està bé , no toqueu res

refelet ha dit...

Sí, és cert que l'opció de vista prèvia deixa molt que desitjar. No trobe cap solució pràctica a això.

La importància que té deixar una entrada dalt rau en que les llistes d'actualitzacions de blogguer sols informen de la darrera entrada. Els blocs que ens tinguen enllaçats només han tingut dues hores escasses per saber que al Penjoll hi havia una entrada sobre "El vertigen del trapezista". Encara que entenc que la importància que li donem a açò pot ser discutible.

Anònim ha dit...

Jo ne he pogut vore-ho, hi ha algun problema amb you tube, a vosaltres também us passa?

Peguie ha dit...

És de veres, passa alguna cosa i no es connecta.

Davit del carré Blanc ha dit...

jo sí que he pogut; igual en el moment que vos ha donat problemes el servidor estava massa carregat. Proveu altra vegada a veure si hi sort.

Alietes el del Corralot ha dit...

Xe, pôs jo he vist els nous capítols sense problemes i he de dir que Erotikon comença a convertir-se en un melodrama sense ric ni roc; està perdent molta xitxa. Les primeres seqüències de la part 6 semblen una cançoneta de Pimpinela: Andreo (ja sé que Andrea és ella, però és igual, no?) t'estàs estovant! Ets un fluixangues! I el nóvio de la xica dels ulls grans també: a la sala de ball està arrapant-se per les parets i no fa res el mamó!

Trobe que l'examant d'Andreo va més carregada de testosterona que en els capítols anteriors.

7:18. Seqüència perillosa: Andreo encén la mistera per la Xica i quasi li bota foc a la selva de serpentines que els inunda la taula.

8:32. Ja sabem una frase en txec: "Boli mè tak hlava."="No, hui, no, que tinc mal de cap."

Part 7:
Per si no us n'havíeu adonat, queda palés que encara no existien tovalloletes desmaquillants. O si existien no hi havia el costum de gastar-les abans d'anar-se'n a fer nona.

2:25. Andreo cada volta té menys pegada i el nóvio de la xica comença a saber que el que està eixint al front no és acne juvenil.

5:20. Als escacs: Xica dels ulls grans, seràs mala puta!
Bona escena, sí senyor!

Ara bé, o la pel·lícula canvia de rotllo o l'envie a fer la mà!

Tadeus ha dit...

Té vosté raó, Sr Alietes: la història decau una mica en estes últimes entregues. Hi ha menys acció i més diàlegs, i estos són en txec, detall que no ens ajuda gaire. A més, l'acció sembla una mica no anar en cap direcció concreta: els protagonsites pululen, són amants o ex-amants, comparteixen llocs, experiències. La primera part de la peli té imatges més fortes, com aquell tren que avança amb ímpetu entre la neu; comparent-lo amb la neu xafada pel descapotable del 'nóvio del bigotet'. ¿Quina mena d'excursió fa que pugen al cotxe a passar fret? ¿Què busquen? ¿Es busquen a sí mateixos? ¿I què em diuen de Georg-Andreo? ¿No és diferent a com ens l'imaginàvem?

De tota manera, potser estem en la tranquilitat prèvia a la tempesta. Queda poc per arribar al final, com a molt dues entregues. Jo estic igual que vostés, no sé com acabarà tot açò.

Davit del carré Blanc ha dit...

Sr. Alietes, estem d'acord, però discrepe de la seua traducció de la frase que hi ha al minut 8:32 de la part 6: No és ella que diu "tinc mal de cap", quan el xoto vol entrar a l'habitació ella li barra el pas i ell diu "bolí mé tak hlava" que literalment és "vols dir que em toque la fava?"
A la mateixa part 6, un poc abans, al minut 5:57 trobem altra frase que trobe que fa un pont entre el txec i el català: li diu Andrea a algun dels dos maromos "ale po jodete", que traduit vindrà a ser " que et foten!"
Pel que fa a la part 7 coincidisc amb el comentari sobre la partida d'escacs: realment bona. A la xicona ningú li ha dit aquella frase mítica del truc: els que no juguen callen la boca i conviden a fumar!
Tinc l'esperança que els darrers episodis reprenguen el ritme que han perdut aquests. Ara, quin bot ha pegat la cosa: de l'estació on currava Einstein (ofici que va tenir abans de treballar a l'oficina de patents on diuen que va parir la relativitat) i el bareto on es jugaven els cacaus els güelos a sales de festes plenes de madamotes i lleponets. O el guionista li pegava bona cosa a la cervesa o era un desficioset!