dimecres, 18 de febrer del 2009

Per una televisió sense fronteres (Carta d'Eliseu Climent)

Eliseu Climent ha enviat a tot arreu dels Països Xativins (PPXX), aquesta carta convidant a tothom i totdon a celebrar reunions per mamprendre una Iniciativa Popular Legislativa per a una Televisió Sense Fronteres en la Llengua Eixativina.

Benvolgut amic / Benvolguda amiga:

El tema és important. Molt important. Al meu entendre —i estic segur que també al vostre—, decisiu per al nostre futur. Es tracta de TV3. Com sabeu, el govern de la Generalitat valenciana ha decidit tancar definitivament TV3 (malgrat que el de la Generalitat catalana ja ha posat Canal 9 a Catalunya): de moment, ja ha tancat els repetidors de la Carrasqueta, Llosa de Ranes i Alginet (que donen cobertura a l’Alacantí, la Costera i la Ribera Alta, respectivament) i, a més, han multat Acció Cultural amb 700.000 euros. Evidentment, la voluntat del Govern valencià és tancar també la resta de repetidors i incrementar la multa a Acció Cultural. Però el tema va més enllà de TV3, molt més enllà. Com sabeu, en el món globalitzat que ens toca viure, només les comunitats amb una cohesió interna potent podrem sobreviure. En aquest sentit, la nostra llengua ("el nostre valencià, el català de tots", que deia Enric Valor), si no té instruments de comunicació, i malgrat els esforços que fem tots dia a dia, tindrà un futur més que dubtós. Mirem si no quina llengua hi ha en la majoria de quioscos o de televisions. El Govern valencià hauria de tenir com a prioritat salvar les nostres senyes d’identitat. Però no ho fa. I tenim un exemple recent i significatiu de la seua actitud: el president Camps acaba d'explicitar que mai més no se l'anomene "Francesc": diu que és "Francisco" només. Ja no accepta ni tan sols el bilingüisme! És obvi que per salvar la llengua cal una major cohesió comunicativa i cultural (i també econòmica) entre els territoris de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. I això també hauria de ser una altra prioritat del Govern valencià. Però el president Camps, mentre que ja s’ha reunit més de cinquanta vegades amb el president murcià, no ho ha fet ni una sola amb els presidents català o balear.

Com deia Joan Fuster, no volen que mirem al nord. No volen que mirem cap a Europa. Però és justament d’Europa, d’on pot eixir la solució a aquest trist atemptat a la llibertat d’informació i a la llengua. Per què d’Europa? Doncs perquè el Congrés espanyol va aprovar l’any 2000 la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, la qual afirma que “Les parts es comprometen a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d’emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua. Es comprometen, a més, a garantir que no sigui imposada a la premsa cap restricció a la llibertat d’expressió i a la lliure circulació de la informació en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària” (article 11.2). Es tracta senzillament d’aplicar aquest text aprovat pel Congrés espanyol, de reclamar directament al Congrés de Diputats de Madrid que s’intercanvien totes les televisions en llengua catalana, fetes des de Catalunya, València i Balears (les que hi ha i les que vindran). Per tant, que una persona d’Alcoi, Vinaròs o Castelló puga veure no només TV3, Canal 9... sinó també IB3, la televisió de Mallorca... I com? Doncs mitjançant una Iniciativa Legislativa Popular, una possibilitat contemplada per la llei espanyola. Aquesta Iniciativa permet presentar propostes de llei sempre que tinguen el suport d’un mínim de 500.000 signatures de tot l’estat. L’objectiu és, òbviament, difícil, però el pas que podem fer és històric. Deixeu-me que us diga que la vida només té sentit viure-la per a projectes importants.

El nostre poble, la nostra gent, els nostres avantpassats sempre han dit i diuen “voler és poder”: és, en definitiva, el “we can” d’Obama, l’inimaginable i, per sort, actual president dels EUA. Us anime a deixar el pessimisme i treballar tots junts per a aconseguir un objectiu importantíssim. Malgrat el que va dir el comte-duc d’Olivares —“los valencianos son gente muelle”—, hem de trencar aquest mite, com l’ha trencat tanta gent de la nostra història, des de Vicent Peris (que encapçalà les Germanies), passant per Joan Baptista Basset (el nostre general maulet) o Joan Baptista Peset (rector de la Universitat de València, víctima de la dictadura). Gràcies a la pressió popular hem liquidat entre tots l’absurd projecte de fer l’assignatura de Ciutadania en anglès i ara, amb la nostra pressió popular, guanyarem també un espai de llibertat i una major normalitat de la nostra llengua.

Tots tenim un lloc en aquest projecte, tots som necessaris per fer-lo realitat. Per això us convoque, a vós i als vostres amics, a una reunió per tal de tractar aquests temes amb els representants d’Acció Cultural que hi acudiran. Endavant.

Eliseu Climent, president d’ACPV, València, 30 de gener de 2009




Propera reunió a la comarca de La Costera:
DIJOUS 26 DE FEBRER, A LES 20H,
AL PUB CAP I CUA DE XÀTIVA

12 comentaris:

Anònim ha dit...

El Sr. Climent us ha pagat alguna cosa per a què el tragueu? Ho dic perquè no crec que la vostra insigne pàgina aparega mai als mitjans de comunicació del seu circ..
Un ex-valencià del País Valencià

Tadeus ha dit...

Jo pensava que al segle XXI dir coses com ara "Joan Baptista Basset (el nostre general maulet)" només era propi de personatges del tipus Hugo Chávez o algun seguidor dela Revolució Cubana, però veig que hi ha altra gent que utilitza este tipus de llenguatge de resonàncies mítiques o fins i tot bèliques. Pot ser que el Sr. Climent tinga raó en algunes de les coses que diu, però està més vist que el TBO.

Anònim ha dit...

I a tu qui te paga? el PP?

Tadeus ha dit...

Fa falta ser SUBNORMAL per a anar per ahí escrivint comentaris com a "Anònim" i atrevir-se a fer preguntes directes com aquesta. De veritat, em cansen els anònims. El millor és no fer-los ni punyetero cas.

Anònim ha dit...

El que passa és que hi ha molta gent que utilitza la falàcia tipus "acusar de peperos" als que s'atreveixen a qüestionar el circ de Climent i altres circs que funcionen a aquest país del sud. És tota una tàctica que, en definitiva, deixa fora de lloc als ex-valencians que vivim al País Valencià, que també estem fora de lloc al APVCirc de Climent perquè no publiquem a tres i quatre i no sortim a El Temps.
Un ex-valencià del País Valencià

Vicent Terol ha dit...

No vaig a negar (ni a afirmar) que la tasca d'Eliseu Climent siga un "circ". No tinc elements de judici per a fer-ho.

Sí que sé, en canvi, que les seues activitats són bones per a la salut de la nostra llengua. També sé que estic d'acord amb la idea de compartir, amb normalitat (serà possible algun dia?), els pocs mitjans de comunicació en català als territoris en que aquesta llengua es parla. El contrari és un absurd. O no: té sentit de cara a exterminar el català més ràpidament.

El comentari sobre Obama... el deixarem estar.

Anònim ha dit...

Ja sols falta que ens parlaren de Jaume I, l'assassí tal com el coneixien els àrabs per la seua efectivitat bèlica, i que hem de patir donant nom a la xarxa de casals

Un del València del País Valencià

Anònim ha dit...

Què és el País Valencià?

Anònim ha dit...

al 1r. anònim: jajajajajajajajjja que m'atraganteeeejejejejejejeje

Anònim ha dit...

A l'anònim anònim...eres un anònim!

l'Aschenbach ha dit...

Deplorable.

Anònim ha dit...

Oigan! Hablen ustedes en castenallo porque en otras comunidades autónomas no sentiende! O sí? I no ens deixen veure les seues teles?